Svet 0

14.10.2024.

12:12

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Kraljevska švedska akademija nauka u Stokholmu objavila je da će Nobelovu nagradu za ekonomske nauke 2024. dobiti Daron Asemoglu i Sajmon Džonson sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu i Džejms Robinson sa Univerziteta u Čikagu.

Izvor: B92.net

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju
Bertil Jonsson/Shutterstock

Podeli:

Nagrada im je dodeljena "za studije o tome kako se institucije formiraju i utiču na prosperitet“.

Komitet je naveo da je istraživanje Asemoglua, Džonsona i Robinsona pokazalo zašto se "u društvima sa pravnom nesigurnošću i institucijama koje eksploatišu stanovništvo ne stvara nikakav rast ili promena na bolje“. Jedno od objašnjenja za razlike u prosperitetu među zemljama koje su ponudili ovogodišnji dobitnici nagrada bila je vrsta društvenih institucija uvedena kada je zemlja kolonizovana, prenosi Teletrejder.

"Smanjenje velikih razlika u prihodima između zemalja jedan je od najvećih izazova našeg vremena. Dobitnici nagrada su pokazali koliko su društvene institucije važne u postizanju toga", izjavio je predsednik Komisije za ekonomske nagrade Jakob Svenson.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Gugl"?

Da li bi trebalo da možemo nešto da pronađemo na internetu bez Gugla? Da, kaže američko Ministarstvo pravde i preti da će razbiti ovu kompaniju - da bi omogućio zdravu konkurenciju. Ali koliko je to realno?

18:07

13.10.2024.

20 h

Podeli: