Svet 1

11.10.2024.

19:24

"Ova količina novca menja igru": Rusija se jedina pobunila

Izvršni odbor Svetske banke odobrio je u četvrtak stvaranje finansijskog fonda za podršku Ukrajini uz doprinose koji se očekuju od Sjedinjenih Država, Kanade i Japana, rekla su tri izvora upoznata sa tom odlukom.

Izvor: SEEbiz

"Ova količina novca menja igru": Rusija se jedina pobunila
Shuttersock/ElenaR

Podeli:

Jedina primedba stigla je iz Rusije, rekla su Rojtersu dva izvora upoznata sa glasanjem.

Fond, kojim će upravljati Svetska banka, pomoći će da se ispuni obećanje Grupe sedam bogatih demokratija da će Ukrajini obezbediti do 50 milijardi dolara dodatnih sredstava do kraja godine, dok nastavlja da se bori protiv više od dve godine invazije, rekli su izvori.

Još se utvrđuju tačni iznosi koje će platiti SAD, Japan i Kanada, ali će biti pokriveni kamatama iz zamrznute ruske državne imovine, rekao je jedan od izvora, prenosi Seebiz.

Glasanje Svetske banke usledilo je dan nakon što su se izaslanici EU složili da Ukrajini daju do 35 mlrd EUR kao deo većeg planiranog zajma G7 koji je takođe podržan sredstvima od zamrznute ruske imovine, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Džoš Lipski, viši direktor Centra za geoekonomiju Atlantskog saveta, rekao je da će to omogućiti zemljama G7 da značajno povećaju finansiranje Ukrajine i ispune obećanja data na samitu lidera G7 u junu.

"Ovo je količina novca koja menja igru", rekao je on, napominjući da je Ukrajina potrošila oko 80 do 90 milijardi dolara na rat 2023. godine.

Ministarstvo finansija SAD i Bela kuća odbili su da komentarišu. Trenutno nije bilo komentara iz Japana ili Kanade.

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je u četvrtak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o Ukrajini i drugim temama, nakon što je Bajden odložio svoj put u Nemačku u očekivanju uragana Milton, saopštila je Bela kuća.

Predsednik Svetske banke Adžaj Banga rekao je Rojtersu u maju da je "apsolutno" otvoren za ideju o pokretanju kreditnog fonda G7 za Ukrajinu podržan zaradom od zamrznute ruske državne imovine – barem u nevojne svrhe.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: