Svet 1

12.10.2024.

8:36

Španija pod pritiskom: Brisel čeka

Evropska komisija traži od Španije da blagovremeno predstavi nacrt svog godišnjeg budžeta Briselu, konkretno do 15. oktobra ili neposredno nakon ovog datuma, pošto sumnja da Madrid neće ispuniti ovu obavezu do kraja novembra, prenosi Blumberg.

Izvor: Tanjug

Španija pod pritiskom: Brisel čeka
EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Podeli:

Španski ministar ekonomije Karlos Kuerpo je danas naveo da Evropska komisija daje državama članicama EU određenu fleksibilnost u podnošenju nacrta budžetskih planova za sledeću godinu.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni je dan ranije ipak rekao da i "fleksibilnost ima granice", prenosi Blumberg.

"Ne možemo izgubiti vezu između nacrta budžeta i srednjoročnih strukturnih planova. Te dve stvari moraju da budu povezane", naveo je Đentiloni.

Glasanje o budžetu u Španiji predstavlja složeno političko pitanje pošto je tamošnji parlament izuzetno podeljen, navodi njujorška agencija.

Usvajanje budžeta ove godine ima poseban značaj za Madrid jer su fiskalni ciljevi EU koji su suspendovani tokom pandemije virusa korona ponovo na snazi, a to može zahtevati smanjenje troškova.

Prema kriterijumima iz Mastrihta, budžetski deficit države članice EU ne sme da bude veći od tri odsto njenog BDP, a njen javni dug ne sme da bude viši od 60 odsto BDP.

Vlada Španije takođe treba da odobri niz zakonskih reformi, od kojih su neke povezane sa potrošnjom, da bi pristupila fondovima EU za oporavak.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: