Svet 0

12.10.2024.

20:47

Ponovo smanjio udeo: Bafet se povlači iz investicije

Voren bafet je smanjio udeo u Bank of America ispod 10 odsto.

Izvor: SEEbiz

Ponovo smanjio udeo: Bafet se povlači iz investicije
EPA/LARRY W. SMITH

Podeli:

Prodajna bujica koja je započela sredinom jula pomogla je njegovom Berkshire Hathaway Inc. da ubere oko 10,5 milijardi dolara od svog golemog, višegodišnjeg ulaganja u banku, smanjivši udeo na 9,99% deonica zajmodavca.

Kroz 15 rundi prodaje, američka pravila zahtevala su od Bafeta da objavi transakcije u roku od nekoliko dana. No regulatorna prijava u četvrtak pokazuje da je udeo sada dovoljno malen da Bafet može davati ažurirane podatke kvartalno – potencijalno ostavljajući kolege deoničare u mraku mesecima ako nastavi s prodajom, prenosi Seebiz.

To bi moglo da utiša dramu koja i dalje opterećuje umove ulagača.

"U najmanju ruku, sumnjamo da bi pad ovog vlasnika ispod 10% uklonio psihološku prepreku i mogao da omogući deonici da ponovno dobije zamah napred", napisao je analitičar Pajper Sandler Skot Siefers.

Deonice Bank of America imale su slabije rezultate tokom likvidacija. Od 16. jula bila je broj 1 u indeksu KBW banke od 24 kompanije ove godine. Od tada je druga najlošija. U poslednjoj rundi, Berkshire je iskrcao 382,4 miliona dolara deonica u tri dana.

Bafet, 94, nije komentarisao zašto se povlači iz investicije, koja je dugo posuđivala svoj imprimatur glavnom izvršnom direktoru Bank of America Brajanu Mojnihanu. Milijarderov konglomerat sa sedištem u Omahi u Nebraski uložio je 5 milijardi dolara u banku 2011. Godine 2019. podneo je zahteev za odobrenje Federalnih rezervi za povećanje udela iznad 10%.

Berkshire ostaje najveći deoničar banke, s udelom vrednim oko 31 milijardu dolara, na temelju cene na zatvaranju u četvrtak. Ovogodišnja prodaja već je pomogla Berkshireu da nadoknadi više nego što je platio za sticanje holdinga.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Turska "udara" na Kinu, Rusiju , Indiju i Japan

Turska je uvela antidamping carine na uvoz pojedinih vrsta čelika iz Kine, Rusije, Indije i Japana da bi sprečila, kako je navela, "nelojalnu konkurenciju" nakon što su domaći proizvođači uložili žalbe prošle godine, objavljeno je u turskom službenom listu.

9:24

12.10.2024.

13 h

Podeli: