Svet 4

11.10.2024.

9:27

EK odlučila: Umešaće se u tržište nekretnina

Evropska komisija (EK) je najavila da će pristupačno stanovanje biti jedan od glavnih prioriteta njenog novog mandata, a da to planira postići promenom regulacija, investicijama i preusmeravanjem sredstava.

Izvor: SEEbiz

EK odlučila: Umešaće se u tržište nekretnina
Shutterstock/andriano.cz

Podeli:

"Stanovanje će biti ključan prioritet nove Komisije", rekao je komesar za evropski način života Margaritas Šinas u Evropskom parlamentu u Strazburu. U novom sastavu EK-a po prvi put će sedeti i komesar za stanovanje – taj resor će voditi danski socijaldemokrata Dan Jorgensen.

U poslednjih deset godina cene nekretnina porasle su za 49%, a kirije za 24% na nivou cele Unije, stoji na stranicama EK-a. U istom periodu su se cene u sedam članica udvostručile. Kriza stanovanja već je u Evropi prisutna nekoliko decenija, no pogoršana je inflatornim pritiscima nakon pandemije koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu.

Šinas je najavio da će Komisija prvi put doneti plan o pristupačnom stanovanju koji će se baviti "strukturalnim pokretačima krize stanovanja". Komisija će predložiti načine ubrzavanja izgradnje pristupačnih stanova, pružanje tehničke pomoći gradovima i državama, te će se usmeriti na investicije i reforme postojećih planova.

EK će sa Evropskom investicionom bankom raditi na panevropskoj investicionoj platformi za pristupačne stanove, naglasio je.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: