Svet 1

10.10.2024.

20:47

Novi propisi: Najveće modne kompanije skupljaće odbačenu odeću

Najveće španske modne kompanije počeće da prikupljaju odbačenu odeću od aprila sledeće godine u okviru dobrovoljnog pilot projekta za upravljanje tekstilnim otpadom pre stupanja na snagu propisa EU 2026.

Izvor: Tanjug

Novi propisi: Najveće modne kompanije skupljaće odbačenu odeću
Shutterstock/smirart

Podeli:

Kompanije Zara Inditeks, H&M, Dekatlon, Ikea i Primark su među 10 brendova koji će učestvovati u projektu u okviru koga će se odvajati tekstil i obuća od drugog otpada kako bi se mogli ponovo koristiti ili reciklirati, navode organizatori projekta, nazvanog Re-viste, preneo je Rojters.

Španija čeka konačno odobrenje novih propisa EU koji će od država članica zahtevati da odvoje tekstil od drugog otpada pre nego što obelodani pravila modnim kompanijama, koje će snositi troškove upravljanja tekstilnim otpadom, rekla je Marta Gomez, direktorka za procenu kvaliteta i životne sredine u ministarstvu energetske tranzicije, modnim liderima na događaju u Madridu.

Propisi EU neće stupiti na snagu pre 2026. jer će vlasti dati kompanijama najmanje godinu dana da se prilagode, rekli su vladini zvaničnici i izvori iz modne industrije.

"Propisi nam pokazuju put, ali odlučili smo da ne čekamo da bismo se pridržavali zakonskih zahteva", rekao je Andres Fernandez, predsednik Re-vista i šef odeljenja za održivost u maloprodaji kompanije Mango, koja je takođe deo projekta.

Pravila će značiti da će kompanije koje prodaju više odeće i obuće verovatno morati da plate više za upravljanje otpadom.

Tokom jednogodišnjeg projekta, Re-viste planira da postavi na desetine kontejnera u crkvama, prodavnicama, tržnim centrima i ulicama kako bi se otpad sakupljao u vreće i odvozio u postrojenja na sortiranje.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: