Svet 1

10.10.2024.

19:16

Bankrotstva u Nemačkoj dostigla rekordne brojeve

Bankrotstva u Nemačkoj dostigla su rekordne brojeve. U trećem kvartalu ove godine bilo ih je više nego u bilo kom tromesečju još od 2010.

Izvor: dpa

Bankrotstva u Nemačkoj dostigla rekordne brojeve
Shutterstock/Steve Byland

Podeli:

Uzroci su, uz trenutnu slabost nemačke privrede, i naknadni efekti pandemijske krize, rekao je Štefen Miler iz Lajbnicovog Instituta za istraživanje privrede Hale (IWH) koji je predstavio bilans.

Miler je objasnio da je u vreme pandemije broj insolventnosti bio veštački nizak, zato što je vlada pomagala kompanijama da opstanu. Mnoga od tih preduzeća sada su u problemima, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

U trećem kvartalu privredni sudovi su registrovali 3.991 stečaj preduzetničkih firmi i društava kapitala.

Poslednji put je bankrota bilo više u drugom kvartalu 2010. godine, 4.071. Tada su se još osećale posledice finansijske i ekonomske krize iz 2008/2009, navodi IWH.

U poređenju sa trećim kvartalom prošle godine, najveći porast insolventnosti zabeležen je u velikim pokrajinama Bavarskoj, 56 odsto, i Baden-Virtembergu, 42 odsto.

Gledano po velikim sektorima, najveći skok, 31 odsto, zabeležen je kod firmi koje pružaju usluge privredi. Manji sektori, poput nekretnina ili poslova sa stanovima, zabeležili su čak i veći porast od 69 odsto.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: