Svet 1

11.10.2024.

20:33

Kada ćemo vozom do Budimpešte? Sijarto otkrio moguć datum

Radovi na mađarskoj deonici brze pruge mogli bi da budu završeni do kraja 2025. godine.

Izvor: Pannon RTV

Kada ćemo vozom do Budimpešte? Sijarto otkrio moguć datum
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Postavljanjem poslednje šine okončani su radovi na izgradnji otvorene pruge na deonici izvan prestonice, tako da bi radovi na brzoj pruzi u Mađarskoj mogli bi da budu završeni do kraja sledeće godine, izjavio je mađarski ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Peter Sijarto u Kiškerešu.

"To je najvažnija prekretnica tokom izgradnje brze pruge Budimpešta-Beograd", dodao je Sijarto.

Mađarski ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova ukazao je da su na nekim stanicama još uvek u toku radovi, kao i da se priprema instalacija signalizacije, prenosi Pannon RTV.

"Radovi na izgradnji nadzemne elektroenergetske mreže su već počeli, što znači da je i izgradnja budipeštanske deonice u toku. To implicira da će do kraja sledeće godine cela deonica železnice između Budimpešte i Beograda biti završena, čime će započeti nova era železničkog prevoza između ta dva grada", naglasio je Sijarto.

On je ocenio da će železnička pruga doneti korist Mađarskoj, jer će, s jedne strane, učiniti da "susedna zemlja Srbija bude bliža nego ikada", a s druge strane, postati najkonkurentnija ruta za teretni transport prema lukama u južnoj Evropi, odakle će se roba iz dalekoistočnih zemalja dalje transportovati ka zapadnoj Evropi.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: