Svet 1

10.10.2024.

8:48

Od obične kompanije napravio silu: Preminuo "titan" indijskog biznisa

Ratan Tata, bivši predsednik Tata grupacije, preminuo je u 86. godini.

Izvor: Tanjug

Od obične kompanije napravio silu: Preminuo "titan" indijskog biznisa
EPA/PETER SCHNEIDER

Podeli:

Tata je poznat po tome što je postavio taj veliki indijski konglomerat na svetsku scenu nizom akvizicija visokog profila.

On je više od 20 godina vodio Tata grupu, koju je njegov pradeda osnovao skoro vek ranije, preneo je Rotjers.

U tom konglomeratu se zaposlio 1962. godine, nakon što je diplomirao arhitekturu na Univerzitetu Kornel, nakon čega je radio u nekoliko kompanija Tata grupe, uključujući Telko, sada Tata motors, kao i Tata stil, u kojima je ostavio trag otklanjanjem gubitaka i povećanjem udela na tržištu.

Kormilo konglomerata Tata preuzeo je 1991. godine, nakon što je njegov ujak odstupio s tog mesta, u trenutku kada je Indija krenula u radikalne reforme koje su otvorile njenu ekonomiju ka svetu i započele eru visokog rasta.

Ratan Tata je otada napravio mnogo poteza koji su doveli do širenja grupe, ali glavni rast počnje 2000. godine kupovinom britanske  firme za proizvodnju čaja Tetlei za 432 miliona dolara i potom britansko-holandskog proizvođača čelika Korus 2007. za 13 milijardi dolara.

Tata Motors je 2008. godine za 2,3 milijarde dolara preuzeo i britanske brendove luksuzne automobile Jaguar i Lendrover iz kompanije Ford motor.

Uporedo s tim, Tata motors je osmislio i dva domaća modela automobila: "indika", prvi model dizajniniran i proizveden u Indiji, i "nano", reklamiran kao najjeftiniji automobil na svetu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: