Svet 0

09.10.2024.

18:58

Prodaja koja je prestravila investitore: Bafet smanjio udeo u jednoj američkoj banci

Kompanija Berkshire Hathaway, pod vođstvom Vorena Bafeta, dodatno je smanjila svoj udeo u Bank of America, pokazuju berzanska dokumenta.

Izvor: Biznis.rs

Prodaja koja je prestravila investitore: Bafet smanjio udeo u jednoj američkoj banci
EPA/LARRY W. SMITH

Podeli:

Time je ovaj investicioni gigant zaradio više od 10 milijardi dolara od početka prodaje akcija u julu.

Bafet, koji je počeo da ulaže u drugu najveću američku banku 2011. godine, imao je udeo od 13,1 odsto vredan oko 45 milijardi dolara u julu. Najnovija serija prodaja smanjila je taj udeo na 10,1 odsto, prenosi Rojters.

Ova prodaja deluje uznemirujuće na druge deoničare Bank of America, u trenutku kada su izgledi za bankarsku industriju neizvesni zbog straha od moguće recesije u SAD. Od prve Bafetove prodaje u julu, akcije Bank of America izgubile su skoro sedam odsto svoje vrednosti.

Za to vreme akcije JPMorgan Chase, najveće američke banke, porasle su za 0,5 odsto. KBW Bank indeks porastao je za skoro dva procenta u istom periodu. Kada jedan od vodećih američkih investitora prodaje, to stvara zabrinutost, ocenjuju analitičari.

Od 2020. godine, zbog velikog udela, Bafet je postao insajder kompanije prema američkim propisima, ali se nikada nije ponašao kao aktivni investitor. Analitičari navode da bi dalja prodaja njegovih akcija mogla dodatno povećati pritisak na deonice. Bafet nije otkrio razloge za prodaju akcija.

Neki investitori vide Bafetov potez kao znak njegovih sumnji u američku ekonomiju u kontekstu inflacije i visokih kamatnih stopa. Drugi tumače njegove poteze kao odraz smanjenog poverenja u tržište akcija, koje je opisao kao „kazino“. Ranije ove godine, Berkshire je prepolovio svoj udeo u kompaniji Apple.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

23 h

Podeli: