Svet 9

09.10.2024.

12:18

Sprema se novi udar na Rusiju

Savet Evropske unije usvojio je okvire novog sankcionog režima protiv Rusije.

Izvor: Biznis.rs

Sprema se novi udar na Rusiju
Shutterstock/Eugene_Photo

Podeli:

Ove mere su preduzete kao odgovor na "destabilizujuće aktivnosti Rusije u inostranstvu" i "nastavljenu kampanju hibridnih aktivnosti Ruske Federacije na evropskoj teritoriji", navodi se u saopštenju na sajtu organizacije.

Savet EU ističe da će sada unija moći da se suprotstavi hibridnim pretnjama iz Rusije. Prema navodima Saveta EU, to su podrivanje izbornih procesa i funkcionisanja demokratskih institucija, pretnje i sabotaža ekonomske aktivnosti, usluga od opšteg interesa ili kritične infrastrukture, manipulacija podacima iz inostranstva, zlonamerne sajber aktivnosti, usmeravanje migrantskih tokova i druge destabilizujuće aktivnosti, prenosi portal Biznis izveštaj Komersanta.

Prema dokumentu, novi režim će omogućiti sankcionisanje fizičkih i pravnih lica koja učestvuju u takvim aktivnostima i politici ruske vlade. Imovina tih lica će biti zamrznuta, a građanima i kompanijama iz EU biće zabranjeno da im pružaju finansijska sredstva.

Poslednji, 14. paket antiruskih sankcija EU je usvojila u junu. Ovaj paket obuhvatao je, između ostalog, zabranu preprodaje ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) u EU i transport nafte iz Rusije.

EU je tom prilikom takođe uvela zabranu evropskim bankama izvan Rusije da koriste finansijski sistem za poruke SPFS (Sistem za prenos finansijskih poruka), što je ruski ekvivalent za SWIFT.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

16 h

Podeli: