Svet 1

08.10.2024.

22:57

Najveći trgovinski spor u deceniji: Brisel udario na Kinu

Evropska komisija je odbacila predlog kineske vlade da se uvezena električna vozila (EV) proizvedena u Kini prodaju u Evropskoj uniji po minimalnoj ceni od 30.000 evra, izjavila su danas tri izvora poznata Rojtersu.

Izvor: Tanjug

Najveći trgovinski spor u deceniji: Brisel udario na Kinu
Shutterstock/Hrecheniuk Oleksii

Podeli:

Oni dodaju da se Peking nadao da će taj predlog biti prihvaćen kako bi sprečio skorašnje uvođenje dodatnih carina Evropske unije na kineska vozila.

Evropska komisija je saopštila da je pre mesec dana odbacila ponude za minimalne cene od proizvođača električnih vozila u Kini u okviru istrage protiv subvencija koja je dovela Peking i Brisel u njihov najveći trgovinski spor u poslednjoj deceniji.

Konkretni detalji kompromisa koji su ponuđeni u pregovorima između dve strane nisu objavljeni.

Članice EU trebalo bi uskoro da glasaju o carinama za kineska električna vozila do 35,3 odsto, koje će ići preko standardnih uvoznih tarifa Evropske unije za automobile od 10 odsto.

Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis je polovinom septembra naglasio da je razlog za uvođenje takve mere taj što je Evropska unija striktno protiv toga da Kina subvencioniše svoje proizvođače automobila, čime onemogućava konkurenciju i jednake uslove za sve.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: