Svet 3

07.10.2024.

15:01

Ukrajina izričita: Nema šanse

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da Ukrajina neće produžiti petogodišnji sporazum sa ruskom državnom energetskom firmom Gasprom o ukrajinskoj tranzitnoj ruti za gas, koji ističe krajem godine.

Izvor: Tanjug

Ukrajina izričita: Nema šanse
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

"Ukrajina još jednom ističe da neće produžiti tranzitni sporazum sa Rusijom nakon njegovog isteka. Strateški cilj Ukrajine je da uvede sankcije ruskom gasnom gigantu, da liši Kremlj prihoda od prodaje ugljovodonika, koje agresor koristi za finansiranje rata. Pozivamo sve evropske zemlje da u potpunosti odbiju naftu i gas iz Ruske Federacije", rekao je Šmihal novinarima nakon drugih međuvladinih konsultacija sa Slovačkom.

Istovremeno, on je napomenuo da Ukrajina razume akutnu zavisnost nekih zemalja, posebno Slovačke, od ovog resursa, ali očekuje postepenu diverzifikaciju snabdevanja.

Šmihal je naglasio da je Ukrajina spremna za nastavak ispunjavanja svojih obaveza u skladu sa Sporazumom o pridruživanju sa Evropskom unijom i Ugovorom o Energetskoj povelji.

Kako je naveo, Ukrajina i Slovačka su se dogovorile o stvaranju istočnoevropskog energetskog čvorišta.

"Dogovorili smo se i o stvaranju istočnoevropskog energetskog čvorišta, koje ima za cilj korišćenje naših skladišta gasa, razvoj interkonektora Mukačevo i saradnju u nuklearnoj industriji. To će ojačati energetsku bezbednost kako naših država, tako i čitavog evropskog regiona", rekao je on, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njegovim rečima, Ukrajina i Slovačka planiraju da pokrenu alternativnu železničku vezu Kijev–Bratislava.

"Planiramo da pokrenemo alternativnu železničku vezu Kijev–Bratislava sa nastavkom do Beča sa presedanjem na stanici Čop", rekao je Šmihal nakon konsultacija sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

1 d

Podeli: