Svet 0

06.10.2024.

16:42

Stvara se mega proizvođač automobila?

Na sajmu automobila u Parizu planiran je sastanak između Karlosa Tavaresa, Luke de Mea i Olivera Zipsea.

Izvor: Revijahak.hr

Stvara se mega proizvođač automobila?
Shutterstock/Gorodenkoff

Podeli:

Stellantis, proizvođač Peugeota, Citroena, Fiata i Opela ostao je u ponedeljak bez 14 posto vrednosti na milanskoj i pariskoj berzi, Volkswagen je izgubio nešto više od 2 posto, BMW i Mercedes oko 3 posto.

U Evropi je i u prvih šest meseci ove godine prodato 15 posto manje automobila nego lani, a ni globalno evropskim proizvođačima ne cvetaju ruže.

Stellantis se bori s razočaravajućom prodajom automobila, posebno u SAD, gde Fiat, Alfa i Chrysler u skupljaju prašinu u salonima. U Italiji, Stellantis gubi dramatično. U septembru je u zemlji prodato 11 posto manje automobila nego u istom mesecu lani, a Stellantis je zabeležio prodajni minus veći od 30 posto.  Konglomerat brendova izgubio je više od 40 milijardi evra vrednosti u šest meseci.

Kopanija je, piše Revija HAK, već najavila da će zaustaviti proizvodnju novog električnog Fiata 500 u Torinu barem do novembra, a ponovno se pojavljuju i glasine o mogućem partnerstvu ili čak spajanju s francuskim proizvođačem Renaultom. Ranije ove godine već se uveliko spekulisalo o dalekosežnoj saradnji dveju kompanija, ali u Parizu i u Torinu glasine su uvek službeno demantovane.

Istekom ugovora izvršnog direktora Stellantisa Karlosa Tavaresa 2026. godine kompanija traži naslednika, a najviše se spominje ime Luke de Mea. I nije slučajno da je aktuelni direktor Renaulta i predsednik ACEA-e, evropskog udruženja proizvođača automobila.

Meo insistira na  saradnji evropskih proizvođača automobila kako bi se smanjili troškovi, nosili s kineskom konkurencijom i ispunili evropski zahtevi za emisiju štetnih gasova. Zalagao bi se za svojevrsni model Airbusa za automobilsku industriju.

Spajanje Stellantisa i Renaulta moglo bi da bude prvi korak u panevropskoj saradnji. Na sajmu automobila u Parizu planiran je sastanak između Karlosa Tavaresa (Stellantis), Luce de Mea i izvršnog direktora BMW-a Olivera Zipsea. Prema italijanskim poslovnim novinama Il Sole 24, moguće megasavezništvo triju kompanija predmet je razgovora.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

21 h

Podeli: