Svet 0

06.10.2024.

20:08

Nemačka vlada predviđa recesiju

Nemačka vlada revidirala je na niže svoje prognoze ekonomskog rasta za ovu godinu i sada očekuje novu recesiju i pad BDP od 0,2% u 2024, javio je dnevnik Ziddojče cajtung.

Izvor: Beta

Nemačka vlada predviđa recesiju
Shutterstock/Bartolomiej Pietrzyk

Podeli:

Ministar ekonomije Robert Habek treba zvanično da obelodani tu prognozu u sredu, i prema dnevniku ona će biti pesimističnija čak i od glavnih ekonomskih instituta.

Do sada je nemačka vlada prognozirala slabi rast od 0,3% ove godine, ali su u međuvremenu isparile nade u oporavak podstaknut potrošnjom. Tako najveća evropska privreda očekuje recesiju, drugu godinu zaredom, posle pada BDP od 0,3% u 2023. godini, izazvanog rastom cena energenata posle početka rata u Ukrajini, industrijskog usporavanja i pada izvoza.

U 2024. godini slabljenje inflacije i prvo smanjenje interesnih stopa od strane Evropske centralne banke dali su nadu da će biti oporavka, ali unutrašnja i spoljna tražnja ostale su slabe. Vodeći nemački ekonomski instituti revidirali su svoje prognoze rasta na niže 26. septembra, i sada očekuju da će BDP stagnirati, ili pasti za 0,1% ove godine.

Umesto uzleta ekonomija je i dalje obeležena opštom uzdržanošću potrošača da troše - napisao je Ziddojče cajtung.

Nemačka se takođe suočava sa strukturnim izazovima kao što je povećana konkurencija Kine, manjak kvalifikovane radne snage i kompleksna ekološka tranzicija. Nemačka vlada je ipak optimistična što se tiče izgleda za 2025. godinu. Ministarstvo privrede predviđa rast od 1,1% iduće godine, u odnosu na jedan odsto koliko je očekivalo u prethodnim prognozama, zatim rast od 1,6% u 2026. godini, piše nemački list.

Ekonomski instituti predviđaju privredni rast od 0,8% u 2025. godini i 1,3% u 2026.

"Inicijativa za rast" koju predlaže vlada trebalo bi da favorizuje oporavak, ocenio je Robert Habek u listu.

Predviđene mere uključuju fiskalne olakšice, stalno smanjenje cena energenata za industriju, pojednostavljenje birokratije, kao i podsticaji da se zadrže starije osobe na tržištu rada i privuku kvalifikovani strani radnici.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

1 d

Podeli: