Svet 0

07.10.2024.

7:57

Avio-kompanija propada: Uskoro bankrot?

Američka niskotarifna avio-kompanija se već duže vremena nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

Izvor: Avio Press

Avio-kompanija propada: Uskoro bankrot?
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Podeli:

Zbog nagomilanih dugova i loših finansijskih rezultata, avio-kompanija navodno razmatra da započne reorganizaciju poslovanja pod Chapter 11 zaštitom ili da proglasi bankrot, preneo je Scramble pozivajući se na pisanje Wall Street Journal, Reuters i Bloomberg. Nakon objavljivanja novinskih članaka, vrednost akcija Spirit Airlines pala je za 30%.

Avio-kompanija se trenutno suočava sa problemom otplate nagomilanih dugova koji na naplatu dolaze 2025. i 2026. godine. Sa operativne strane, veliki izazov za Spirit Airlines predstavljaju i Pratt & Whitney motori koji pogone njegovu A320neo flotu, a zbog kojih je deo aviona bio prizemljen, prenosi Avio Press.

U cilju smanjenja troškova, Spirit Airlines u poslednjih nekoliko meseci smanjuje kapacitete i ukida linije. Avio-kompanija je takođe dogovorila odlaganje isporuka novih Airbus aviona kako bi uštedela novac.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

1 d

Podeli: