Svet 0

06.10.2024.

16:06

Bogataši hrle ka Evropi: Tri zemlje imaju najprivlačnije programe Zlatnih viza

Mađarska, Grčka i Italija imaju najbolje programe Zlatne vize u Evropi, pokazali su nalazi finansijske savetodavne firme Aron Capital.

Izvor: Investitor.me

Bogataši hrle ka Evropi: Tri zemlje imaju najprivlačnije programe Zlatnih viza
Shutterstock/New Africa

Podeli:

Prema toj analizi, kada je reč o evropskim programima kroz investicije, ove tri zemlje su najtraženiji izbori među stranim državljanima, izveštava Shengen.News, a prenosi Euronews Srbija.

Armand Arton, četrdesetsedmogodišnji predsednik Arton Capitala, izjavio je za Business Insider da se među prvih pet najboljih programa Zlatnih viza na svetu nalaze Mađarska, Grčka, Italija, Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i Antigva i Barbuda.

"Tokom pandemije kovida 19, mnogi američki investitori nisu mogli da uđu u Evropu, pa sada traže programe boravka u evropskim zemljama. Nakon izbora u Francuskoj i Velikoj Britaniji, takođe možemo primetiti milione u tim zemljama koji traže da se presele", rekao je Arton.

Programi Zlatnih viza omogućavaju strancima da steknu boravak u zemljama koje nude ovakve programe u zamenu za finansijske investicije i ispunjavanje potrebnih uslova.

Ipak, ovakvi programi su često na meti kritika zbog poslova povezanih sa pranjem novca i korupcijom, ali se uprkos tome i dalje nude u nekoliko evropskih zemalja iako EU poziva da ih te države što pre ukinu.

Mađarska

Mađarska je pokrenula svoj program Zlatne vize 2013. godine koji je ubrzo privukao veliki broj stranih investitora, čime je postao jedan od najomiljenijih ovakvih programa u Evropi.

Program je ukinut 2017. godine, međutim vlada Mađarske je odlučila da ga ponovo pokrene 1. jula ove godine, a sada je poznat i kao Program gostujućih investitora (GIP).

Jedan od razloga zbog kojih je program Zlatne vize Mađarske privukao sve veće interesovanje bogatih stranih državljana je i to što zemlja nudi opciju ulaganja u nekretnine, što je u zemljama poput Portugala i Španije ukinuto kao deo napora da se reši stambena kriza.

Od svog pokretanja u januaru 2013. godine do 31. marta 2017, program Zlatne vize je doneo ukupno 1,4 milijarde evra Mađarskoj.

Grčka

Grčka je takođe poznata po svom programu Zlatne vize. Međutim, u pokušaju da se reši stambena kriza, program Zlatne vize u Grčkoj je podlegao promenama koje su stupile na snagu 1. septembra ove godine.

Jedna od promena je povećanje minimalnog iznosa potrebnog za investicije izvršene kroz ovaj program.

Najavljujući nove promene, grčki premijer Kirjakos Micotakis je rekao da će u nekim delovima zemlje, kao što su Mikonos, Santorini i Solun, minimalni iznos potrebnih ulaganja za Zlatnu vizu dostići 800.000 evra.

Nedavno je premijer Grčke takođe najavio da će Zlatne vize sada biti dodeljivane i preduzetnicima, što znači da će stranci moći da dobiju petogodišnju dozvolu za boravak u zemlji kroz ulaganje od 250.000 evra u startape u zemlji.

Italija

Program Zlatne vize Italije, poznat kao Investitorska viza za Italiju, takođe je poznat među stranim državljanima koji planiraju da steknu boravak u evropskim zemljama kroz ovaj program.

Bogatiji strani državljani mogu da koriste ovaj program izborom nekoliko ponuđenih opcija ulaganja, među kojima su ulaganje od 2 miliona evra u državne obveznice, 500.000 evra u korporativne obveznice ili akcije ili najmanje 250.000 evra u inovativne startape.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

21 h

Podeli: