Svet 0

05.10.2024.

17:37

Sve je propalo: Ništa od stvaranja novog giganta

Nemačka industrijska grupacija Thyssenkrupp potvrdila je u petak svoju nameru da uspostavi svoje odeljenje za čelik kao nezavisni entitet, nakon sudske presude.

Izvor: SEEbiz

Sve je propalo: Ništa od stvaranja novog giganta
Shutterstock/V.Lawrence

Podeli:

Saopštenje je izdao nakon što je Evropski sud pravde (ECJ) objavio presudu kojom se potvrđuje zabrana Evropske komisije iz 2019. o spajanju između Thyssenkruppovog odeljenja čelika i evropskog poslovanja čelika indijske kompanije Tata Steel.

Thyssenkruppovo odeljenje čelika trenutno je u procesu reorganizacije. Kompanija se pozvala na akviziciju 20% poslovanja s čelikom u julu od strane energetske kompanije EP Corporate Group (EPCG), prenosi Seebiz.

"Također, Thyssenkrupp i EPCG razgovaraju o kupovini dodatnih 30% udela u poslovanju s čelikom s ciljem formiranja jednakog zajedničkog ulaganja 50-50", navodi se.

Komisija je pre pet godina odbacila spajanje s Tata Steel-om iz razloga tržišnog takmičenja, zabranivši spajanje "kako bi se izbegla ozbiljna šteta evropskim industrijskim kupcima i potrošačima", naveli su tada u saopštenju iz Brisela.

Tadašnje spajanje stvorilo bi drugu po veličini čeličansku grupu u Evropi, s oko 48.000 radnika i pogonima u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Holandiji.

Thyssenkrupp je želio da smanji svoju zavisnost od fluktuirajućeg poslovanja s čelikom, koje je tada kao i sada patilo od prevelikog kapaciteta i pritiska konkurencije iz Azije, pa je kompanija iznela odluku komisije Evropskom sudu pravde.

Međutim, sud je odbio tužbu u junu 2022, a žalba na nju sada je odbijena "u celosti", rekao je ECJ.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: