Svet 3

05.10.2024.

20:59

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

Izvor: dpa

Rat? Nemački giganti užasnuti
Shutterstock/Andrey_Kuzmin

Podeli:

Folksvagen je na Evropsku komisiju i kinesku vladu apelovao da "konstruktivno nastave pregovore u potrazi za političkim rešenjem".

"Sprečavanje zaštitnih carina i izbegavanje trgovinskog sukoba mora biti zajednički cilj", navela je grupacija u saopštenju. Pritom, rešenje mora biti na stolu pre kraja meseca i stupanja evropske mere na snagu, prenosi dpa.

"Planirane carine su pogrešan pristup i takav potez "neće poboljšati konkurentnost evropske automobilske industrije," upozorio je Folksvagen.

Na negativne posledice carina ukazao je i BMW. "Glasanje je fatalan signal evropskoj automobilskoj industriji," rekao je direktor kompanije Oliver Cipse.

"Sada je potrebno da Evropska komisija i Kina brzo pronađu rešenje i spreče trgovinski rat koji će na kraju svima doneti gubitke", dodao je Cipse.

Nešto ranije većina članica Evropske unije glasala je za uvođenje kaznenih carina na električne automobile iz Kine, stopom do 35,3 odsto, javila je dpa pozivajući se na izvore. Nemačka je bila protiv.

Kina je važno tržište nemačkim proizvođačima i eventualni carinski rat će dodatno produbiti njihove nevolje.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Podeli: