Svet 0

05.10.2024.

10:01

Softverski div ulaže 4,3 milijarde evra u data centar u Italiji

Američki softverski div Microsoft najavio je 4,3 milijarde evra ulaganja u infrastrukturu za veštačku inteligenciju i upravljanje podacima u Italiji, skicirajući obrise središta koje bi trebalo da obuhvati celi Mediteran i severnu Afriku.

Izvor: Biznis.rs

Softverski div ulaže 4,3 milijarde evra u data centar u Italiji
Mulevich / Shutterstock.com

Podeli:

ItalyNorth svrstaće se u grupu najvećih Microsoftovih data centara u Evropi i biće data centar za Mediteran i sjevernu Afriku, naveli su iz kompanije, prenosi Mina, pozivajući se na Hrporfolio.

Najavljena ulaganja protegnuće se na period od dve godine. Predsednik Microsofta Bred Smit (Brad Smith) sastao se s italijanskom premijerkom Đorđom Meloni (Giorgiom Meloni).

Rim je izrazio zadovoljstvo ulaganjem koje će ojačati digitalnu ulogu Italije na Mediteranu.

U ponedeljak se Meloni sastala i sa šefom američkog fonda BlackRock, Lerijem Finkom (Larryjem Finkom) kako bi razgovarali o mogućim ulaganjima u data centre i prateću energetsku infrastrukturu.

Tema razgovora bila su i moguća ulaganja u italijansku saobraćajnu infrastrukturu i druge strateške sektore, objavio je ured premijerke, ne navodeći pojedinosti.

Sredinom septembra BlackRock je objavio da će s Microsoftom osnovati fond za ulaganja u data centre i energetske projekte za veštačku inteligenciju.

Fond Global AI Infrastructure Investment Partnership trebao bi da prošire "lance snabdevanja" za veštačku inteligenciju i osiguraju više struje.

Glavni partner u fondu biće investiciona kompanijaiz Abu Dhabija MGX, a stručno znanje osiguraće američki proizvođač čipova Nvidia.

Kompanije su navele da žele da razviju investicioni potencijal od 100 milijardi dolara, kada se uključi finansiranje duga, napominjući da će većina ulaganja biti usmerena u SAD, a ostatak u zemlje partnere.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

17 h

Podeli: