Svet 1

05.10.2024.

13:07

Počela izgradnja "našeg" Sueckog kanala

Konačno su počeli radovi na francuskom kanalu Sena-Severna Evropa (SNEC), glavnoj novoj evropskoj trgovinskoj ruti koja obećava da će povećati ekonomsko bogatstvo bloka.

Izvor: Blic

Počela izgradnja "našeg" Sueckog kanala
Pucs Fongabe/Shutterstock

Podeli:

Kada bude završen 2030. godine, masivni infrastrukturni projekat od 107 kilometara značajno će povećati kapacitet za jeftiniju, bržu i manje zagađujuću rečnu trgovinu između Francuske, Belgije i Holandije, piše Euronevs.

Trenutno je nesmetan tok trgovine između tri nacije ograničen nedovoljnim kapacitetom uskog Kanala du Nord.

Stareli rečni sistem se bori sa novom generacijom velikih teretnih brodova koji pokreću međunarodnu trgovinu.

Nesreće čamaca i velika težina saobraćaja koji pokušava da plovi kanalom stvaraju frustrirajuća uska grla, koštajući evropske kompanije dragocenog vremena i novca.

Uprkos hitnoj potrebi za novom trgovačkom rutom i činjenici da je projekat kanala dobio zeleno svetlo još 2003. godine, decenijama su političke nesuglasice oko finansiranja i konačne trase kanala zaustavile napredak. Do sada.

Ulaganje u komercijalnu budućnost Evrope

SNEC je investicija od 5,1 milijarde evra francuske vlade, lokalnih vlasti i EU u ekonomsku i ekološku budućnost regiona.

Analitičari sugerišu da bi nova ruta mogla da ukloni čak milion teških teretnih vozila sa francuskih puteva svake godine.

Veličina projekta je zapanjujuća, uključujući šezdeset mostova, tri mosta preko kanala, sedam brava i 700 hektara ekoloških plantaža.

Novi kanal širine 54 metra će zauzeti deo plovnog puta Sena-Esko i stvoriti prvu rečnu mrežu u Evropi sa kapacitetom za prihvatanje velikih brodova.

On će povezati sliv reke Sene sa glavnim plovnim putevima severne Francuske i Evrope.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

20 h

Podeli: