Svet 4

04.10.2024.

17:34

Članice EU glasale: Udaraju na Kinu?

Države Evropske unije se danas nisu usprotivile uvođenju viših carina na električna vozila (EV) koja su proizvedena u Kini, što znači da Evropska komisija sada ima mogućnost da odluči o daljim koracima.

Izvor: Tanjug

Članice EU glasale: Udaraju na Kinu?
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Deset zemalja je glasalo za i pet protiv, dok je 12 bilo uzdržano, izjavilo je za briselski portal Politiko nekoliko diplomata upoznatih sa rezultatima glasanja u evropskom Komitetu za instrumente trgovinske odbrane.

Formalno gledano, eksperti se nisu složili na uvođenju novih carina niti glasali protiv njih, a to znači da Komitet nije dao "nikakvo mišljenje" o planovima Evropske komisije, izjavilo je pet diplomata koji su želeli da ostanu anonimni.

Protiv povećanja carina na kineske električne automobile su glasali Nemačka, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Malta.

Evropska komisija će objaviti pravni tekst o carinama na kineska EV pre 30. oktobra, kada je zakonski obavezna da završi istragu, a one će stupiti na snagu od sledećeg dana, naveo je anonimni upućeni izvor za Politiko.

Ovaj rok i dalje ostavlja dovoljno vremena za određivanje garantovanih minimalnih cena za kineska električna vozila koje bi neutralisale uticaj navodnih državnih subvencija Pekinga, dodaje briselski portal.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

12 h

Podeli: