Svet 3

04.10.2024.

16:01

Izričito – "ne"

Nemački državni sekretar za privredu Sven Giegold želi da Evropska Komisija da prioritet obnovljivoj energiji i zauzima čvrst stav prema nuklearnoj energiji i ciljevima Francuske, piše Euraktiv.

Izvor: Nuklearna perspektiva

Izričito – "ne"
Shutterstock/Vaclav Volrab

Podeli:

"Važno je isključiti nuklearnu energiju i njenu proizvodnju iz svih sredstava EU", rekao je ovaj nemački političar.

"Našoj evropskoj ekonomiji su potrebne pristupačne, brze i ogromne količine obnovljive energije", rekao je Giegold na događaju koji je organizovala danska ambasada u Berlinu.

"Biće nam potrebna ogromna ulaganja da bismo ubrzali energetsku tranziciju, dok istovremeno osiguravamo konkurentnost naše industrije", dodao je on.

Očekuje se da će u svojih prvih 100 dana druga Komisija Fon der Lajen predstaviti "Čist industrijski dogovor" – spajanje zelenog rasta sa oslanjanjem na industrijsku konkurentnost u suočavanju sa globalnim rivalima Unije a od ove strategije Nemačka želi jasan fokus na obnovljivu a ne nuklearnu energiju.

Godinama unazad, naime, Francuska (i još neke članice unije) radi na tome da se nuklearna energija počne smatrati ekološki prihvatljivom jer je u periodu eksploatacije njen karbonski otisak gotovo ravan nuli, dok druge članice (na čelu tu sa Nemačkom) smatraju da su samo obnovljivi izvori prihvatljivi za budućnost.

Inače, podsećamo da je Brisel već vršio pritisak na Francusku da poveća količinu obnovljivih izvora energije (solarna i energija vetra) 44% obnovljive energije do 2030. kako bi bio u skladu sa ambicijom EU da dostigne 42,5% u svim zemljama.

Za to vreme se Francuska drži svoje energetske strategije koja se oslanja na nuklearnu energiju: Francuska čak 70% svojih energetskih potreba zadovoljava iz nuklearnih elektrana što uz ekološki skoro najmanji karbonski otisak u Evropi čini i da njena električna energija takođe bude daleko jeftinija: kako je navelo jedno istraživanje, cene električne energije su u Nemačkoj – koja predvodi grupu zemalja unije koje se protive nuklearnoj energiji – osetno više nego u Francuskoj.

Ovu informaciju valja čitati i kao deo konkurentskih ekonomskih odnosa između Nemačke i Francuske: Nemačka se oslonila na obnovljive izvore energije i gas te 2023 ugasila sve svoje nuklearne elektrane.

Nakon rata u Ukrajini cena energenata (gasa) je skočila pa je u Nemačkoj i cene električne energije takođe skočila i učinila nemačku privredu nekonkurentnom.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

10 h

Podeli: