Svet 0

04.10.2024.

12:05

Lučki radnici u Americi obustavili štrajk nakon tri dana

Američki lučki radnici na Istočnoj obali SAD i kod Meksičkog zaliva odnosno od obala savezne države Mejn do Teksasa, obustavili su veliki trodnevni štrajk koji je pretio da ugrozi trgovinu i nanese značajnu ekonomsku štetu.

Izvor: Tanjug

Lučki radnici u Americi obustavili štrajk nakon tri dana
Shuttrestock/Hatsaniuk

Podeli:

Sindikat lučkih radnika ILA, koji ima između 50.000 i 85.000 članova, u zajedničkom saopštenju sa Pomorskom alijansom Sjedinjenih Država (USMX) naveo je da je prethodni ugovor dve strane produžen do 15. januara, prenosi Blumberg.

Radnici će danas ponovo krenuti na posao, a dve strane će ponovo započeti pregovore o dugoročnom sporazumu koji uključuje povećanje plata za oko 62 odsto u narednih šest godina.

Na ovaj način su ILA i USMX dobili dodatno vreme da reše neka sporna pitanja bez ugrožavanja američke ekonomije samo nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora, navodi njujorška agencija.

"Današnji okvirni sporazum o rekordnoj plati i produženju procesa kolektivnog pregovaranja predstavlja ključni napredak ka snažnom ugovoru", izjavio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, prenosi Si-En-En (CNN).

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

6 h

Podeli: