Svet 0

04.10.2024.

10:09

Veliki preokret u turskoj ekonomiji

Stopa inflacije u Turskoj pala je ispod 50 posto prvi put u više od godinu dana, naglašavajući kako program ekonomskog zaokreta predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uspeva da uspori rast cena.

Izvor: Poslovni.hr

Veliki preokret u turskoj ekonomiji
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Podeli:

Potrošačke cene porasle su 49 posto u septembru u odnosu na isti mesec 2023, nakon prošlomesečnih 52 posto, što je najsporiji tempo od jula 2023, objavio je turski zavod za statistiku, prenosi Financial Times.

Inflacija je niža od referentne stope centralne banke od 50 posto, što znači da su realne kamatne stope postale pozitivne prvi put od 2021, podaci su FactSeta.

Usporavanje inflacije i povećanje realnih stopa naglašava kako vlasti ostvaruju napredak u preokretu turske ekonomije nakon Erdoganovog ponovnog izbora u maju 2023. godine, prenosi Poslovni.hr.

Dok je Erdogan prethodno zagovarao politiku držanja niskih stopa po svaku cenu, Turska je od tada uvela bolne mere štednje uključujući više poreze.

Racionalna politika

Ministar finansija Mehmet Simsek, koji je obećao ponovno uspostavljanje “racionalne” ekonomske politike, rekao je da su podaci dokaz da “smanjenje inflacije neće samo rešiti problem troškova života, već će i trajno povećati dobrobit građana”. Erdoganova prethodna politika izazvala je velike neravnoteže u turskoj privredi, s rekordnom inflacijom iznad 85 posto 2022.

Pre opštih izbora u maju 2023. Erdogan je velikim merama podsticaja, uključujući povećanja minimalne plate i plata u javnom sektoru te mesec dana besplatnog gasa za domaćinstva, dodao ulje na vatru pregrejane privrede.

Potrošači su pokušali da zaštite svoju ušteđevinu kupovinom dobara kao što su uređaji i automobili te premeštanjem sredstava u dolare i evre, što je povećalo deficit tekućeg računa i nagrizlo devizne rezerve centralne banke.

Turski predsednik promenio je smer nakon reizbora, priznajući da je konvencionalnija ekonomska politika jedini način da se zemlja izvuče s ruba sve gore krize. Turska centralna banka povećala je ključnu kamatnu stopu za više od 40 postotnih poena od početka novog programa u junu prošle godine. Simsek je primenio niz mera, uključujući povećanje poreza na benzin.

Nove mere pomogle su privlačeći međunarodne ulagače koji su poslednjih godina pobegli s turskog tržišta, a zemlja je prošle sedmice uspešno prodala najveće dolarsko obvezničko izdanje u istoriji.

Cena pad popularnosti

Povećanje realnih stopa ključno je postignuće za Simsekov program. Ekonomisti se klade da će pozitivne realne kamatne stope pomoći u ublažavanju dela ekonomske neravnoteže povećanjem privlačnosti držanja sredstava na štednim računima umesto korišćenja robe i stranih valuta kao pohrane vrednosti.

Uprkos napretku, ulagači i analitičari kažu da kreatore politike čeka dug put pre nego što se privreda vrati na zdrave temelje. Zabrinuti su i koliko će se dugo Erdogan pridržavati novog programa koji je umanjio njegovu popularnost jer mnogi Turci još uvek ne osjećaju dobrobiti ublažavanja inflacije.

Erdoganova politička stranka doživela je najveći poraz na lokalnim izborima u martu ove godine, a ekonomija je na njima igrala ključnu ulogu. Analitičari kažu da Ankara računa da će sporiji rast cena ublažiti pritisak na vladu, a idući krug opštih izbora zakazan je za 2028. godinu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: