Svet 15

03.10.2024.

19:28

EU se raspada? Makron priznao: "Bliži se važan trenutak"

Francuski predsednik Emanuel Makron priznao je na Berlinskom globalnom dijalogu da bi "Evropska unija mogla da umre", a zatim je izdao još strašnije upozorenje o ekonomskoj situaciji zemalja članica.

Izvor: Jutarnji list

EU se raspada? Makron priznao: "Bliži se važan trenutak"
EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Podeli:

Makron tvrdi da EU preterano reguliše i premalo ulaže, a da su Kina i SAD pretekle svih 27 zemalja članica po ekonomskom učinku i investicijama.

Kako je preneo Telegraf, Makron je naglasio da smo "na ivici veoma važnog trenutka". 

"Naš prethodni model je gotov. Naime, mi preterano regulišemo, a premalo ulažemo. U naredne dve do tri godine, ako sledimo našu klasičnu agendu, nestaćemo sa tržišta", rekao je Makron.

Pozvao je zemlje članice da nastave da teže "paketu bankarske unije koji ima cilj da obezbedi stabilnost, bezbednost i pouzdanost bankarskog sektora u Evrozoni i širom EU".

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je još jedno upozorenje izdato u izveštaju bivšeg italijanskog premijera i bivšeg šefa Evropske centralne banke Marija Dragija.

Dragi je rekao da EU ne može sama da se takmiči s Kinom i Sjedinjenim Državama i da joj je potrebno mnogo integrisanije jedinstveno tržište da bi se stvorila panevropska preduzeća na globalnom nivou. Dragijev izveštaj takođe predlaže širu "industrijsku strategiju za Evropu" koja uključuje 800 milijardi evra kako bi se sprečilo da EU dodatno zaostane za SAD i Kinom.

Pored ekonomskih pitanja, Makron takođe poziva EU da i na planu odbrane izađe iz senke SAD.

Francuski lider je u aprilu pozvao na veću integraciju širom Evrope u pitanjima odbrane. On je tada upozorio da EU ne treba da postane vazal SAD kada je reč o bezbednosti.

Slično tome, u Dragijevom izveštaju navodi se da vlade zemalja iz EU moraju da troše više na zajedničke odbrambene projekte.
 

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: