Svet 2

03.10.2024.

18:43

Rusija ovde traga za litijumom, naftom i gasom

Rusija će u novembru početi geološka ispitivanja potencijalnih nalazišta litijuma, nafte i prirodnog gasa u zapadnoafričkoj državi Mali, izjavio je jedan visoki zvaničnik te zemlje u glavnom gradu Bamaku.

Izvor: Biznis.rs

Rusija ovde traga za litijumom, naftom i gasom
RHJPhtotos/Shutterstock

Podeli:

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, preneo je turskoj državnoj agenciji Anadolu izjavu ministra privrede i finansija Malija Aluseina Sanua, da će prva grupa ruskih stručnjaka stići sledećeg meseca sa već spremnim planom za buduće faze procesa eventualne eksploatacije tih sirovina i energenata, prenosi Beta.

Sanu zajedno sa ministrom energetike Malija boravi u sedmodnevnoj poseti Moskvi gde razgovara o mogućnostima privlačenja mogućih investitora, piše Anatolija.

Neimenovani zvaničnik rekao je da će saradnja su Rusijom omogućiti Maliju da "dobije sredstva neophodna za finansiranje drugih privrednih grana".

Agencija Reuters ranije je javila da je ministarstvo rudarstva Malija potpisalo memorandum o razumevanju sa filijalom ruske državne kompanije  Rosatom o zajedničkom projektu rudarenja litijuma na jugu zemlje.

Ministar Sanu je krajem septembra rekao da očekuje da će taj zajednički projekat rezultirati proizvodnjom litijuma u roku od 24 meseca.

Rusija je, kako je preneo Reuters, zainteresovana i za saradnju sa Malijem u oblasti solarne energije, i filijala Rosatoma Novavind planira izgradnju solarne elektrane od 200 megavata u Sanankrobi, oko 30 kilometara od Bamaka.

Mali je sa susednim zemljama Nigerom i Burkinom Faso u septembru 2023. godine formirao Savez država Sahela, koji je praktično konfereacija i te tri države su ujedno istupile iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država ECOWAS.

U Maliju je kao i u Nigeru i Burkini Faso na vlasti vojna hunta koja ima dobre odnose sa Rusijom. Hunta je 2022. opozvala ambasadore iz nekoliko država ECOWAS i proterala ambasadora Francuske, a letos je prekinula diplomatske odnose sa Ukrajinom.

Mali ima površinu od 1.241.240 kvadratnih kilometara, oko 22 miliona stanovnika i jedna je od najsiromašnijih zemalja u Africi.    

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: