Svet 0

03.10.2024.

8:46

Kanađani prodaju rudnike zlata Turcima?

Kanadska kompanija Velocity Minerals, koja nadgleda različite projekte rudarstva zlata i bakra u Bugarskoj, uključujući Rozino i Iglika, objavila je prodaju bugarske imovine turskom konglomeratu Turkerler za 59 miliona američkih dolara, piše Klub Z.

Izvor: B92.net

Kanađani prodaju rudnike zlata Turcima?
Depositphotos, TTstudio

Podeli:

Među projektima pod kontrolom Velocitya su „Momčil“, „Dangovo“ i „Nadežda“. Turski holding, sa sedištem u Ankari zapošljava preko 24.000 ljudi, i aktivan je više od 50 godina u sektoru energetike, građevinarstva i rudarstva.

Kanadska kompanija je podelila detalje transakcije na svojoj veb stranici, uz napomenu da će isplata biti podeljena u dve rate: 15 miliona dolara na početku, nakon čega sledi druga isplata od 44 miliona dolara, koja će biti izvršena u roku od 18 meseci od zaključenja ugovora. Druga uplata može biti umanjena za 1,5 miliona dolara ako se izmiri u roku od 12 meseci. Pored toga, klauzula o kazni zahteva naknadu od 5% ako se transakcija ne završi.

Očekuje se da će posao biti zaključen do 31. januara 2025. godine, u očekivanju regulatornih odobrenja, odluke turskog kupca i odobrenja od najmanje dve trećine akcionara Velocitya. Gorubso - Kardzhali AD, koji ima 30% udela u projektu Rozino, dobiće svoj deo prodajne cene od 55 miliona dolara.

Kit Henderson, predsednik i izvršni direktor Velociti Mineralsa, izrazio je zadovoljstvo zbog obezbeđivanja ugovora i naglasio da Turkerlerov diverzifikovan portfolio, koji uključuje preko 6 milijardi dolara u tekućim projektima, čini kompaniju dobrom pozicijom za dalji razvoj imovine kao što je Rozino uz podršku lokalnog preduzeća Velocity.

Henderson je takođe istakao potencijalni pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu, posebno u Ivajlovgradskom kraju, gde se nalazi projekat Rožino, prenosi Novinite.com. On je napomenuo da bi ulaganje u sektor resursa moglo doneti značajne ekonomske koristi, posebno pošto je planirano da se obližnji rudnik Ada Tepe zatvori 2026. godine, zbog čega je razvoj rudnika Rozino kritičan za održavanje zaposlenosti.

Dundee Precious Metals (DPM), još jedna kanadska kompanija, nastavlja da upravlja jednim od najvećih bugarskih rudnika rude bakra i zlata u selu Čelopeč, a rad će se nastaviti do 2032. Bugarska filijala DPM-a takođe kontroliše rudnik Ada Tepe.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: