Svet 0

02.10.2024.

20:14

Bajden u panici: "Vreme je"

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da je vreme da vlasnici luka reše štrajk 45.000 radnika na pristaništima širom istoka zemlje zato što to blokira isporuke robe u SAD.

Izvor: Tanjug

Bajden u panici: "Vreme je"
EPA-EFE/SHAWN THEW

Podeli:

Radnici na lukama od Mejna do Teksasa štrajkuju od juče zbog, kako navode, nedovoljnih plata i straha od gubitka posla nakon planirane automatizacije na pristaništima.

"Konzorcijum je u osnovi šest vlasnika koji su kontrolisali sve luke od čitave istočne atlanske obale do Meksičkog zaliva i ostvarili su neverovatne profite od pandemije, više od 800 odsto profita, a zarađuju desetine miliona dolara", rekao je Bajden, a preneo je Rojters.

On je dodao da je poslednje što im treba je da profitiraju od aktuelne situacije. "Vreme je da sednu za sto i završe ovaj štrajk", rekao je Bajden.

Zaposleni na pristaništima u 36 luka sa istočnih delova Sjedinjenih Američkih Država pokrenuli su juče prvi štrajk nakon više decenija, što bi moglo da ugrozi lance snabdevanja, izazove nestašice i, ukoliko potraje duže, podigne cene robe, objavio je AP.

Oko 45.000 radnika, članova Međunarodnog udruženja brodara, počelo je rano jutros obustavu rada nakon što je postojeći ugovor između njih i luka istekao u ponoć.

Nakon što je počeo štrajk zaustavljena je gotovo polovina celokupne trgovine koja dolazi u SAD, a carinski podaci pokazuju da je, pored ostalog, blokirano i dopremanje važnih medicinskih uređaja i skupih lekova, naveo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: