Svet 0

02.10.2024.

18:01

Neviđeno poslednjih 50 godina: "Sve staje – totalna blokada"

Radnici u lukama na istočnoj i zalivskoj strani SAD započeli su u utorak svoj prvi veliki štrajk u skoro 50 godina, zaustavljajući protok polovine okeanskog brodskog saobraćaja u zemlji, nakon što su pregovori o novom radnom ugovoru propali zbog plata.

Izvor: Biznis.rs

Neviđeno poslednjih 50 godina: "Sve staje – totalna blokada"
Shutterstock/dzejdi

Podeli:

Štrajk blokira isporuke svega, od hrane do automobila, u desetinama luka od Mejna do Teksasa, a analitičari upozoravaju da će to koštati američku ekonomiju milijarde dolara dnevno, ugroziti radna mesta i potencijalno izazvati inflaciju, prenosi Reuters.

Američki predsednik Džo Bajden i njegova administracija više puta su rekli da neće koristiti savezna ovlašćenja da okončaju štrajk, pa su u utorak izvršili pritisak na poslodavce radnika na dokovima da poboljšaju svoju ponudu kako bi postigli dogovor.

Unija International Longshoremen’s Association (ILA), koja predstavlja 45.000 lučkih radnika, pregovarala je sa grupom poslodavaca United States Maritime Alliance (USMX) o novom šestogodišnjem ugovoru pre roka u ponedeljak u ponoć.

ILA je saopštila da je blokirala sve luke od Mejna do Teksasa u utorak od ponoći, nakon što je odbacila poslednju ponudu USMX-a, navodeći da je ona "daleko ispod zahteva njenih članova da ratifikuju novi ugovor".

Sindikat ILA naveo je da poslodavci, poput operatera brodova Maersk i njegove severnoameričke APM Terminals, nisu ponudili odgovarajuće povećanje plata niti su pristali na zahteve da se zaustave projekti automatizacije luka koji ugrožavaju radna mesta.

USMX je naveo u izjavi da "trenutna ponuda o povećanju plata za skoro 50 procenata prevazilazi svaki drugi nedavni sindikalni dogovor, dok se istovremeno suočava sa inflacijom i prepoznaje naporan rad ILA u održavanju globalne ekonomije". Sindikat traži još više, uključujući povećanje od 5 dolara po satu za svaku godinu novog šestogodišnjeg ugovora.

Ovaj štrajk, prvi veliki prekid rada ILA od 1977. godine, brine preduzeća koja zavise od brodskog saobraćaja za izvoz svojih proizvoda ili dobijanje ključnih uvoznih dobara. Štrajk utiče na 36 luka, uključujući Njujork, Baltimor i Hjuston, koje upravljaju širokim spektrom robe, od banana do automobila.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: