Svet 4

01.10.2024.

17:49

Ovaj evropski grad je najskuplji na svetu za život

Švajcarska je poznata po visokim troškovima života, a to je potvrdio i ovogodišnji izveštaj Cost of Living Index by City 2024, koji je objavio Numbeo, najveća svjetska baza podataka o gradovima i državama sveta.

Izvor: Index

Ovaj evropski grad je najskuplji na svetu za život
Shutterstock/Sean Pavone

Podeli:

Prema njihovim podacima najskuplji gradovi za život dosad u 2024. godini su Ženeva i Cirih, a za petama im je Njujork. Pri izradi tog izveštaja uzeti su u obzir troškovi namirnica, stanarina, obroci u restoranu te ukupni troškovi života.

U Ženevi su namirnice skuplje 11,4% nego u Njujorku, a cene u restoranima više su 1,5%. Međutim troškovi stanovanja niži su u Ženevi 40,4% nego u Njujorku, prenosi Indeks.

Ovo je top 10 najskupljih gradova za život: 

Ženeva, Švajcarska
Cirih, Švajcarska
Njujork, SAD
San Francisco, SAD
Boston, SAD
Rejkjavik, Island
Vašington, SAD
Sijetl, SAD
Los Anđeles, SAD
Čikago, SAD

Ženeva je ipak i jedan od najboljih gradova za život

Iako je Švajcarska najskuplja država za život na svetu, Ženeva se također rangira kao jedan od najboljih gradova za život. Sredinom godine Beč je proglašen četvrti put u zadnjih šest godina najboljim gradom za život, prema podacima Economist Intelligence Unita (EIU). Cirih se našao na trećem, a Ženeva na šestom mestu te lestvice. 

Prošle godine The Economist objavio je koji su najskuplji gradovi u 2023. U izvještaju Index Worldwide Cost of Living upoređuju se cene više od 200 proizvoda i usluga u 173 grada širom sveta, a prema tim rezultatima najskuplji su ispali Singapur i Cirih. Ženeva je bila na trećem mestu, izjednačena s Njujorkom. 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Skače cena goriva

Evropski berzanski indeksi su danas uglavnom u padu, nafta je poskupela, dok je na berzama istovremeno zabeležen pad cena zlata i pšenice.

9:44

30.9.2024.

1 d

Podeli: