Svet 20

01.10.2024.

14:43

Kraj mita o nemačkom automobilu

Mit o nemačkom automobilu polako se bliži kraju, a to primećuju i u Italiji, domovini nekih od najpopularnijih sportskih automobila.

Izvor: nezavisne novine

Kraj mita o nemačkom automobilu
Volkswagen

Podeli:

Italijanski najpopularniji dnevni list, Corriere della Sera, izneo je nekoliko razloga koji ukazuju na tešku sudbinu nemačke automobilske industrije, piše nemački Bild.

U izveštaju autor analizira problematična područja nemačke automobilske industrije, koje se odnose na visoke cene energije i na poteškoće prodaje nemačkih automobilskih brendova u Kini.

"Nakon sankcija na ruski gas kao rezultat ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, troškovi energije su naglo porasli. Bez jeftinog gasa, automobili su postali znatno skuplji za proizvodnju", piše Bild.

Dodaje se da zahvaljujući protecionističkoj politici kineske vlade, koja preferira domaće proizvođače, nemački brendovi sve teže nalaze put ka kineskim potrošačima.

Osim toga, kako se ističe, nemački proizvođači automobila propustili su trend ka električnim vozilima i prekasno uskočili u taj vagon.

"Kina sada dominira tržištem, posebno kada su u pitanju baterije i softver. U skladu s tim, Nemci takođe gube udele na međunarodnom tržištu zbog kineskih proizvođača", objašnjava ovaj list.

Proizvodni kapaciteti nemačkih fabrika se više ne mogu iskoristiti zbog pada prodaje. Prošle godine, od ukupnog kapaciteta od oko šest miliona automobila, u Nemačkoj je proizvedeno samo oko četiri miliona, naglašava ovaj dnevni list.

Problemi koji su navedeni, kako je zaključeno, nisu privremene prirode, već se radi o fundamentalnim strukturnim promenama.

"Finansijski direktor VW-a Arno Antlic (54) nedavno je izjavio da imaju još "najviše dve godine da preokrenu situaciju". Dakle, nije ostalo mnogo vremena da se spase mit o nemačkom automobilu, zaključuje ovaj list, prenose Nezavisne novine.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Skače cena goriva

Evropski berzanski indeksi su danas uglavnom u padu, nafta je poskupela, dok je na berzama istovremeno zabeležen pad cena zlata i pšenice.

9:44

30.9.2024.

1 d

Podeli: