Svet 0

28.09.2024.

13:22

Ovi gradovi privlače najbolje radnike

Sposobnost grada da privuče kvalitetne radnike jedna je od najmoćnijih pokretačkih snaga iza njegovog uspeha.

Izvor: Investitor

Ovi gradovi privlače najbolje radnike
Shutterstock/Jose Luis Carrascosa

Podeli:

Dok gužva privlači gužvu, urbanim središtima je potrebna i odgovarajuća infrastruktura i obrazovanje kako bi podržali potrage budućih generacija da u njima ostvare svoje snove i ambicije.

Ali šta se događa kada potrebe ovih vrednih talenata dožive brzu evoluciju? Ili kada se radne uloge i karijera iz prošlosti i sadašnjosti počnu seizmički menjati dok gledamo napred u budućnost?

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o budućnosti poslova za 2020, prognoze za evoluciju radne snage između 2020. i 2025. predviđaju da će oko 85 miliona radnih mesta biti automatizovano do sledeće godine, ali će se pojaviti 97 miliona novih pozicija. Izveštaj takođe predviđa da će 65% dece koja polaze u osnovnu školu završiti na poslovima koji trenutno ne postoje.

Dakle, kako se gradovi mogu pozicionirati da bolje snabdeju sledeću generaciju onim što žele i što im treba?

Od vodećeg svetla u veštačkoj inteligenciji (AI) do hvalisanja novom generacijom centara za klimatske inovacije i od pionirskog u sajbersigurnosti do pionira u obnovljivim izvorima energije, evo pet globalnih gradova dobro pozicioniranih da kapitalizuju na tržištu rada budućnosti:

Boston

Najbolje za AI
Zašto? Edukacija, edukacija, edukacija, plus lokacija, lokacija, lokacija. Boston je udaljen samo 12 minuta hoda od Massachusetts Institute of Technology (MIT), najboljeg svetskog univerziteta za izučavanje informatike, osnove za sve AI i mašinsko učenje, prema QS World University Rankingsu za 2024.

Ono po čemu se Boston ističe je infrastruktura i mreža koju može ponuditi studentima tokom i, što je možda još važnije, nakon njihovog akademskog staža.

Opisan kao mesto gdje se kreativnost susreće s tehnologijom, Boston je proglašen za najveći američki grad koji podstiče inovacije i preduzetništvo 2023. i ponovo 2024. godine od strane Američke trgovinske komore. Što se tiče AI specifično, grad je sedište brojnih važnih preduzeća, uključujući kompaniju za prediktivni radni tok DataRobot i mnoge druge, sa konkretnijim fokusom na to kako se AI i mašinsko učenje mogu koristiti za pojednostavljenje rada u oblasti sajberbezbednosti, nauke o životu i zdravstvenom sektoru. U 2023. šira regija Nove Engleske prijavila je 2,3 milijarde dolara ulaganja u 213 poslova vezanih za AI.

London

Najbolje za čistu i klimatsku tehnologiju
Zašto? Kao jedan od tri najveća grada na svetu po privlačenju CleanTech i ClimateTech kompanija, uz Boston i San Francisko u istraživanju Savillsa, samo londonski ClimateTech sektor prikupio je 3,5 milijardi dolara u 2023, prema podacima London & Partnersa. To je bilo više u odnosu na 2,2 milijarde dolara godinu ranije. Sektor je takođe privukao 23% stranih direktnih investicija u London prošle godine.

Iako se čini da će se za masivnu obnovu Earls Courta od 8,5 milijardi funti čekati godine, njena posvećenost čistoj i klimatskoj tehnologiji i inovacijama nije. Projekat će biti dom ekosistema radnog mesta koji će podržavati startap, razvojne kompanije i multinacionalne kompanije u ovom sektoru tokom izgradnje i šire. London se takođe pokazao kao lokacija snažnog rasta za klime i čiste tehnološke startapove, uključujući Climate X, koji je prikupio 18 miliona dolara za podršku planovima za globalnu ekspanziju u krugu ulaganja koji je vodio Google Ventures ranije ove godine.

Vašington

Najbolje za sajbersigurnost
Zašto? Vašingotn DC je žarište za ovaj rastući sektor, s obzirom na njegovu ulogu sedišta vladinih agencija koje zapošljavaju timove stručnjaka za kibernetičku sigurnost. U svetlu eksponencijalnog digitalnog napretka, rizici kibernetičke sigurnosti predstavljaju više pretnji za preduzeća, institucije, vlade i globalne ekonomije nego ikada pre. A ti rizici idu samo u jednom smeru – posebno u slučaju AI. Generalno se očekuje da će ljudi, a ne botovi, biti potrebni u sve većem broju za zaštitu od budućih napada, pri čemu se očekuje da će potreba za analitičarima sigurnosti informacija porasti 35% u narednoj deceniji.

Trenutno se može pohvaliti jednom od najvećih koncentracija etičkih hakera i osiguravača informacija na svetu, predviđa se da će Vašington DC do 2028. godine doživeti povećanje od 41% u sajberzaposlenosti, prema Washington DC Economic Partnershipu. Iako će mnogi verovatno biti uključeni u velike vladine projekte, grad je takođe odlična lokacija za privatne firme koje žele da zaposle profesionalce za sajbersigurnost, uključujući BAE i PwC.

Peking

Najbolje za obnovljivu energiju
Zašto? S obzirom da se kineska elektroenergetska mreža priprema za investiciju bez presedana od 800 milijardi dolara u narednih šest godina kako bi podržala prelazak zemlje sa energije uglja na obnovljive izvore, Peking izgleda kao glavna lokacija za buduće talente koji žele da rade u sektoru obnovljive energije. Industrija koja raste širom sveta, mogućnosti bi mogle biti posebno obilne u Pekingu zahvaljujući ogromnoj posvećenosti Kine da osigura budućnost svoje potrošnje energije. Pojednostavljeno, većina novih svetskih kapaciteta za obnovljive izvore energije, tačnije 63 odsto, trenutno dolazi iz Kine, prema podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) za 2023.

Kao sedište nekih od najvećih kompanija za obnovljive izvore energije na svetu, uključujući Sinohydro Corporation, Beijing Jingneng Clean Energy i UPC Renewables, grad nudi obilje mogućnosti za karijeru. A s obzirom na to da je Kina sada vodeća svetska lokacija za ulaganja u energiju vjetra, sunca i nuklearne energije, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IRA), te mogućnosti ne pokazuju znakove usporavanja.

Los Anđeles

Najbolje za gaming industriju
Zašto? Očekuje se da će inženjeri video-igara doživeti rast broja radnih mesta od 21% do 2028. godine, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o budućnosti poslova za 2023. godinu, a LA će vjerovatno biti grad u koji će nastaviti da se okupljaju. Grad je sedište nekih od najvećih globalnih kompanija za igre, uključujući PlayStation, Mythical Games, Riot Games i Nintendo America. U širem smislu, Kalifornija se smatra svetskom prestonicom igara na sreću, u kojoj se nalazi 900 aktivnih kompanija iz te oblasti koje zapošljavaju preko 30.000 ljudi.

Nije samo obilje velikih kompanija za igre na sreću u LA ono što privlači – i verovatno će nastaviti da privlači – široko rasprostranjene talente u ovom rastućem sektoru. To je grad tehnologije. Silicijumska plaža, gradska regija Westside, dom je za više od 500 tehnoloških kompanija, uključujući Snapchat, Tinder, Google i Netflix. Kreativna kultura grada je takođe velika  prednost u privlačenju kvalitetnog kadra. To i činjenica da je, prema Glassdooru, prosečna plata softverskog inženjera u LA 175.000 dolara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: