Svet 0

28.09.2024.

10:39

Inflacija usporava: Padaju kamatne stope?

Građani SAD i zvaničnici američke centralne banke FED imaju razlog za slavlje pošto je inflacija u avgustu počela da popušta i time ohrabrila kreatore monetarne politike da dodatno smanje kamatne stope.

Izvor: Tanjug

Inflacija usporava: Padaju kamatne stope?
Shutterstock/create jobs 51

Podeli:

Indeks rashoda za ličnu potrošnju (PCE), važan indikator inflacije za američku centralnu banku FED, porastao je za 2,2 odsto međugodišnje u avgustu, usporivši u odnosu na julskih 2,5 odsto.

Vrednost ovog indeksa je sada najniža od februara 2021. kada je iznosila 1,9 odsto, prenosi Si-En-En (CNN). Bazni indeks rashoda za ličnu potrošnju je porastao za 2,7 odsto u avgustu, malo ubrzavši u odnosu na julskih 2,6 odsto, objavila je danas američka Kancelarija za ekonomsku analizu (BEA).

Oba indeksa su mesečno porasla za po 0,1 odsto u odnosu na jul.

Današnji izveštaj o inflaciji signalizira da bi FED možda ponovo mogao da značajno smanji kamate na sledećem sastanku o monetarnoj politici, navodi američka medijska kuća.

Američka centralna banka je ovog meseca smanjila referentne kamatne stope za 50 baznih poena.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

23 h

Srbija

IKEA otvara nove robne kuće u Srbiji?

Tolga Ondžu je direktor maloprodaje u Ingka grupi. Iako ima tri dela, srce biznisa ove grupe je upravljanje svetskom maloprodajom kompanije IKEA, koju čine 482 robne kuće u 31 državi.

14:10

26.9.2024.

1 d

Podeli: