Svet 1

27.09.2024.

14:12

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

Izvor: Biznis.rs

Gotovo je i s ruskim gasom?
Shutterstock/Darunrat Wongsuvan

Podeli:

Tine Van der Straten, belgijska ministarka za energetiku, izjavila je za da EU mora da ide dalje kako bi sprečila da ruski LNG stigne do Unije, jer rastu zabrinutosti zbog povećanog uvoza.

"Ono što smo želeli je da obnovljiva i pristupačna električna energija stigne do vaše kuće ili kompanije i da vam direktno koristi", rekla je Van der Straten, prenosi Financial Times.

U skladu sa preporukama iz izveštaja o evropskoj konkurentnosti bivšeg italijanskog premijera Marija Dragija, belgijska ministarka je navela da Evropa treba da prestane da podržava posustalu industriju solarnih panela i da se fokusira na vetroelektrane na moru i proizvodnju elektrolizatora za proizvodnju vodonika, industrija koje još nisu pod jakim uticajem jeftine kineske konkurencije.

Za solarne panele "voz je prošao, tržište je izgubljeno. Kapacitet elektrolizatora, kao i vetroelektrane na moru su čiste tehnologije koje zaista moramo podržati", rekla je Van der Straten.

Pravila koje je Brisel uveo u decembru, kojima se sprečava da ruske energetske kompanije koriste infrastrukturu EU, nisu pružila pravnu osnovu da kompanije koje koriste luke poput belgijske luke Zeebruge, važnog čvorišta za uvoz i reeksport LNG, prekinu ugovore, ocenila je belgijska ministarka.

Tipični LNG ugovori traju deset ili više godina, pa mnogi koji su trenutno na snazi datiraju od pre početka rata u Ukrajini 2022. godine.

"Istražili smo ovo. Imamo ruski gas koji stiže u Belgiju. Gledala sam svaki detalj i zakon o gasu neće pomoći. Potreban nam je evropski pristup“, izjavila je Van der Straten.

Holandska ministarka za klimu i zeleni rast, Sofi Hermans, rekla je parlamentu da će ovo pitanje pokrenuti na sastanku ministara energetike EU sledećeg meseca. Broj tankera sa ruskim gasom koji stižu na glavni terminal u Roterdamu znatno je porastao ove godine, sa prosečno jednog mesečno u periodu od sredine 2022. do sredine 2024, na dva mesečno tokom leta, izjavila je Hermans.

Hermans je istakla da ne postoje druge opcije za raskid privatnih ugovora bez sankcija Evropske komisije. Prema podacima kojima barata analitička kompanija Kpler, najviše LNG iz Rusije uvozi Francuska, a zatim Španija, Belgija, Holandija, Portugal, Grčka i Finska. Prošle godine najviše je uvozila Belgija.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

1 d

Srbija

IKEA otvara nove robne kuće u Srbiji?

Tolga Ondžu je direktor maloprodaje u Ingka grupi. Iako ima tri dela, srce biznisa ove grupe je upravljanje svetskom maloprodajom kompanije IKEA, koju čine 482 robne kuće u 31 državi.

14:10

26.9.2024.

1 d

Podeli: