Svet 2

27.09.2024.

16:47

Obustavljena proizvodnja Boinga: Ovo je razlog

Boing je u sredu rekao da je obustavio proizvodnju svojih 737 zbog nastavka štrajka.

Izvor: Blic/Anica Jelovac

Obustavljena proizvodnja Boinga: Ovo je razlog
EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Podeli:

Vazduhoplovna kompanija je potvrdila Fortunu da je rad na letelici "potpuno zaustavljen" jer je 33.000 radnika sindikata Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu (IAM) u štrajku od septembra.

"Proizvodnja aviona u državi Vašington je privremeno pauzirana, uključujući rad na 737 MAKS, 767, 777/777Ks, P-8, KC-46A Tanker, E-7 Vedgetail", rekao je portparol za Fortune.

"Rad na našim proizvodnim lokacijama u Vašingtonu i Oregonu će takođe privremeno biti pauziran. Zaposleni koje ne predstavlja ovaj sindikat nastaviće da se redovno javljaju na posao".

Kompanija nije rekla kako i da li će obustava uticati na vremensku liniju njenih najnovijih isporuka aviona.

IAM je u utorak rekao da želi da postigne dogovor sa Boingom za pregovaračkim stolom i optužio kompaniju da pregovara u javnosti.

"Naši članovi su jaki i mi ostajemo spremni da nastavimo posredne ili direktne pregovore sa Boingom", navodi se u ažuriranju za članove u utorak.

"Ovo je jasno stavljeno do znanja i kompaniji i našem članstvu. Jedini način da se ovaj štrajk reši je pregovorima i budite sigurni da se vaš sindikat neće cenkati preko medija“.

Štrajk i obustava rada su usledili nakon skandala sa izbijanjem utikača na vratima 737 Mak. Boeing mora da nastavi sa proizvodnjom aviona - uprkos usporavanju proizvodnje koji je vezan za bezbednost - da bi održao svoje operacije na površini usred velike novčane krize.

Ranije ove nedelje, Boing je najavio da će dati "najbolju i konačnu" ponudu ugovora koja uključuje povećanje plata za 30 odsto. Taj broj je manji od povećanja od 40% koje je IAM tražio u ranijim pregovorima. Štrajk članova počeo je nakon što su odbili ugovor koji bi im dao povišicu od 25 odsto.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

1 d

Srbija

IKEA otvara nove robne kuće u Srbiji?

Tolga Ondžu je direktor maloprodaje u Ingka grupi. Iako ima tri dela, srce biznisa ove grupe je upravljanje svetskom maloprodajom kompanije IKEA, koju čine 482 robne kuće u 31 državi.

14:10

26.9.2024.

1 d

Podeli: