Svet 11

26.09.2024.

10:47

Koliko košta život u Nemačkoj VIDEO

Bez obzira da li poznajete nekoga ko živi u Švajcarskoj, Nemačkoj ili nekoj od skandinavskih zemalja, dobićete različite odgovore.

Izvor: Bizportal

Koliko košta život u Nemačkoj VIDEO
shutterstock/fornStudio

Podeli:

Neki će vam reći da su troškovi života veoma visoki, uprkos visokoj plati, dok će s druge strane biti onih koji neće imati zamerke. Istina je negde između… u zemljama Evropske unije, smatraju upućeni i stručnjaci.

Čovek sa ovih prostora je na društvenim mrežama objavio kolika je, prema njegovim rečima, mesečna plata u Nemačkoj i koliko je novca ostalo nakon isplate svih mesečnih obaveza. U objavi na Instagramu navodi da zarađuje 2.200 evra mesečno, od čega 700 evra ide na stan, 200 na auto, 50 na gorivo, 400 na hranu, 300 na kredit i osiguranje, 100 na mobilni telefon, a pod kategorijom razno je naveo da troši još 200 evra. Prema ovoj računici, ostalo mu je 250 evra da "preživi".

Kratak video o mesečnim zaradama i troškovima života u Nemačkoj prikupio je preko 1.000 komentara, koji se kreću između dva ekstrema. Jedni tvrde da se "u Nemačkoj ne živi bolje", a drugi smatraju da je ova računica netačna i pitaju se - ko toliki novac troši na kredite.

"Žena i ja živimo u Austriji sa 3.500 evra. Pored svih računa i troškova, ostalo nam je dovoljno za odlazak na jezero svake godine, četvoronedeljni godišnji odmor i živimo odlično. Dok sam živeo u Bosni, bio sam samo u minusu", napisao je on

Prokomentarisao je i plate.

"Plata u Srbiji je 700 evra, a troškovi života su veći nego u Nemačkoj", napisao je jedan.

Bilo je i pregršt drugih komentara:

"Problem Balkana je što, kada stignu na Zapad, odmah moraju da kupe skup auto, i to je prva greška. Vidim da su se svi vratili na Balkan jer su bolesni. Samo da pitam one koji troše 1.500 evra mesečno na hranu - šta jedete?", napisao je još jedan od korisnika društvene mreže.

"Nemamo ni kredite ni plaćanje automobila, a plata nam je veća od 2.000 evra, a nas dvoje ne preživljavamo, nego živimo dobro. Super mi je, dve godine sam u Nemačkoj i uštedeo sam pare o kojima sam u Srbiji mogao samo da sanjam"

"Ako ti je tako teško, onda se vrati", neki su od komentara.

Inače, prema izveštaju iz 2023. godine prosečna bruto plata u Nemačkoj iznosi 3.975 evra mesečno, odnosno 47.700 evra godišnje, dok je minimalna zarada propisana zakonom 2.100 evra. Visina plate zavisi od zanimanja i profesije, a mesečne zarade u zdravstvu i IT sektoru su najveće i kreću se od 2.000 do 7.700 evra.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

14 h

Podeli: