Svet 17

25.09.2024.

18:02

Ukrajina slavi: Pet puta zaredom

Ukrajinska ekonomija je u drugom kvartalu 2024. porasla za 3,7 odsto međugodišnje i za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, objavila je danas ukrajinska Državna služba za statistiku (Deržstat).

Izvor: Tanjug

Ukrajina slavi: Pet puta zaredom
Profimedia

Podeli:

Privreda Ukrajine već pet kvartala zaredom beleži godišnji rast.

Aktuelni rezultat ukazuje na usporavanje u odnosu na rast od 6,4 odsto u prvom kvartalu 2024, ali privreda Ukrajine uprkos ratu s Rusijom beleži rast već pet kvartala zaredom. Narodna banka Ukrajine (NBU) objavila je prošle nedelje da je drugi put zaredom zadržala referentnu kamatnu stopu na 13 odsto.

Banka smatra da će ova odluka doprineti postepenom vraćanju inflacije na cilj od pet odsto u narednim godinama i podržati stabilnost deviznog tržišta.

U avgustu je potrošačka inflacija u Ukrajini porasla na 7,5 odsto na godišnjem nivou, što je bilo blizu julske prognoze NBU, dok je bazna inflacija iznosila 6,5 odsto.

Rast potrošačkih cena je posledica ovogodišnjih lošijih žetvi, rasta troškova poslovanja, zarada i izdataka za energente, kao i pada ukrajinske valute grivne u prethodnim mesecima.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

6 h

Podeli: