Svet 0

25.09.2024.

18:44

Podneta tužba: "Decenijama duga kampanja obmane"

Državni tužilac Kalifornije Rob Bonta podneo je tužbu protiv Exxon Mobila zbog „decenijama duge kampanje obmane“ u kojoj je naftni i gasni gigant navodno obmanjivao javnost, šireći laži oko recikliranja plastike.

Izvor: Index

Podneta tužba: "Decenijama duga kampanja obmane"
Shutterstock/Rich Carey

Podeli:

Pritužba optužuje kompaniju da se gotovo pola veka služila lukavim marketingom i obmanjujućim javnim izjavama kako bi tvrdila da je recikliranje efikasan način rešavanja plastičnog zagađenja, a ne smanjenje proizvodnje plastike, navodi se u saopštenju za javnost kancelarije Roba Bonte.

Navodi se da kompanija i danas nastavlja da održava „mit“ o recikliranju, javlja CNN, a prenosi Indeks.

Slučaj, podnet Vrhovnom sudu u San Francisku, nastoji da prisili Exxon Mobil „da prekine sa svojim obmanjujućim praksama koje prete okolini i javnosti“, stoji u saopštenju.

Bonta takođe traži da sud presudi da Exxon Mobil mora da plati velike kazne za štetu nanetu zagađenjem plastikom u Kaliforniji.

"Plastika je svuda, od najdubljih delova naših okeana, najviših vrhova na zemlji, pa čak i u našim telima, uzrokujući nepopravljivu štetu, na poznate i nepoznate načine, našoj okolini i potencijalno našem zdravlju", rekao je Bonta.

Laži na štetu planete i zdravlja

"Decenijama je Exxon Mobil obmanjivao javnost kako bi nas uverio da recikliranje plastike može rešiti krizu plastičnog otpada, iako su jasno znali da to nije moguće. Exxon Mobil je lagao kako bi povećao svoj rekordni profit na štetu naše planete i mogućeg ugrožavanja našeg zdravlja", dodaje Bonta.

Tužba završava više od dve godine dugu istragu Ministarstva pravosuđa o ulozi fosilnih goriva i petrohemijskih kompanija u globalnoj krizi plastičnog otpada.

Exxon Mobil je druga najveća svetska kompanija za naftu i gas, ali je i najveći svetski proizvođač polimera, materijala napravljenih od fosilnih goriva i koji se koriste kao plastika za jednokratnu upotrebu, kao što su plastično posuđe, boce za piće i ambalaža.

Tužbe protiv naftnih i gasnih firmi zbog njihove uloge u klimatskim promenama i zagađenju vazduha su sve češće, ali ovo je prva koja će se suočiti s kompanijom koja se bavi proizvodnjom fosilnih goriva zbog oglašavanja recikliranja plastike.

U izjavi se navodi da je Exxon Mobil „lažno promovisao svu plastiku kao recikliranu, dok zapravo velika većina plastičnih proizvoda nije i verovatno se ne može reciklirati“.

Srž tužbe je u tome što su te Exxon Mobilove poruke podstakle potrošače da kupuju i koriste više plastike za jednokratnu upotrebu nego što bi inače.

"Najvažnija tužba protiv industrije plastike"

Nedavni izveštaji pokazuju da se samo oko 9 odsto plastike u svetu reciklira, što je brojka koja je još niža u SAD – oko 5 do 6 procenata.

Džudit Enk, bivša predstavnica Agencije za zaštitu okoline, a sada predsednica Beyond Plastics, projekta sa sedištem na koledžu Benington u Vermontu, pozdravila je razvoj događaja kao „najvažniju tužbu podignutu protiv industrije plastike zbog njenog upornog i kontinuiranog laganja o recikliranju plastike“.

„Industrija plastike već decenijama zna da, za razliku od papira, stakla i metala, plastika nije dizajnirana za recikliranje i stoga ne postiže visoku stopu recikliranja. Ipak, industrija je dala sve od sebe da uveri javnost u suprotno, dok je profitirala na planetarnoj krizi koju je stvorila“, zaključuje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

8 h

Podeli: