Svet 1

24.09.2024.

23:09

Nemačka i ovu godinu završava ekonomskim padom?

Nemačka, najveća privreda Evrope, mogla bi da i ovu godinu završi ekonomskim padom.

Izvor: Tanjug

Nemačka i ovu godinu završava ekonomskim padom?
Shutterstock/Natanael Ginting

Podeli:

Vodeći nemački ekonomski instituti smanjili su svoje prognoze za 2024. i sada smatraju da bi tamošnja privreda na kraju ove godine mogla da padne za 0,1 odsto, prenosi Rojters pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Nemačka ekonomija je prošle godine bila najslabija među velikim zemljama Evrozone i zabeležila je pad za 0,3 odsto. Izvori navode da bi inflacija u Nemačkoj ove godine mogla da padne sa 5,9 odsto, koliko je zabeleženo u 2023, na 2,2 odsto, što približno odgovara ciljevima Evropske centralne banke (ECB) koja želi da održivo snizi inflaciju u Evrozoni na dva odsto.

Nemačka privreda je pod sve većim pritiskom, a poslovno raspoloženje je ponovo u padu i najgore za poslednjih osam meseci, zaključeno je u danas u odvojenom izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

11 h

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

1 d

Podeli: