Svet 0

24.09.2024.

16:51

Turska "desetkovala" kupovinu ruske nafte

Turska je smanjila kupovinu ruske nafte za 50 odsto zbog remonta u rafineriji STAR kod grada Izmira, pokazuju podaci koje je objavlila analitička agencija Kpler.

Izvor: Tanjug

Turska "desetkovala" kupovinu ruske nafte
Makarov Ilya/Shutterstock

Podeli:

Obim turskog uvoza nafte iz Rusije u avgustu iznosio je nešto manje od 200.000 barela dnevno, dok se početkom leta mesečna cifra kretala u rasponu između 400.000 i 450.000 barela dnevno, prenosi Komersant.

Planirani remont rafinerije kod Izmira je počeo 5. septembra i trajaće oko dva meseca, što znači da su nabavke nafte počele da opadaju i pre nego što je prestala proizvodnja, izjavio je rukovodilac odeljenja za analizu tržišta nafte u firmi Kpler Viktor Katona.

Prema njegovim rečima, situacija nije kritična za ruske dobavljače pošto će oni verovatno preusmeriti tokove nafte na azijsko tržište, posebno u Indiju.

Početkom septembra ruski prihodi od izvoza nafte pali su na najniži nivo od februara, preneo je ranije Blumberg pozivajući se na podatke agencije Argus o cenama ruskih sirovina.

Primećeno je da je u prvoj nedelji septembra cena ruske nafte Ural pala za 30 odsto na približno 60 dolara po barelu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

1 d

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

5 h

Podeli: