Svet 13

24.09.2024.

15:23

Šta se dešava s Nemačkom?

Nemačka ekonomija je pod sve većim pritiskom, a poslovno raspoloženje je ponovo u padu i najgore za poslednjih osam meseci, zaključeno je u danas objavljenom izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Izvor: Tanjug

Šta se dešava s Nemačkom?
Billion Photos/Shutterstock

Podeli:

Indeks koji meri poslovno raspoloženje nemačkih kompanija je u septembru pao s avgustovskih 86,6 poena na 85,4 poena, navodi se u saopštenju.

Nemačke kompanije su bile znatno manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom, a pesimizam povodom razvoja biznisa u narednih šest meseci je sve više izražen.

Vrednost podindeksa kojim kompanije ocenjuju trenutne uslove je pao s avgustovskih 86,5 poena na 84,4 poena, kao i podindeks očekivanja od budućnosti, s 86,8 poena na 86,3 poena.

Pročitajte još:

Nema rešenja za krizu: "Želim smanjiti troškove struje, ali..."

Krizi u Nemačkoj se ne nazire kraj

Indeks koji meri poslovno raspoloženje u Nemačkoj je na mesečnom nivou pao u svim sektorima – proizvodnji, uslugama, trgovini i građevinarstvu, navodi se na veb-stranici IFO.

Problemi nemačke proizvodnje su strukturalni izazovi, nedovoljno ulaganja u infrastrukturu i relativno visoke cene energije, a posebno brine to što nemački proizvođači automobila i mašina gube prednost u odnosu na kinesku konkurenciju, izjavio je nedavno glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubija.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

1 d

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

5 h

Svet

Evro razočarao

Evro je pao u odnosu na dolar nakon što su danas objavljeni razočaravajući podaci o razvoju privatnog sektora u evrozoni.

16:14

23.9.2024.

1 d

Podeli: