Svet 0

24.09.2024.

12:13

Industrija luksuzne robe tone? Problem je očigledan

Evropske deonice luksuznih proizvoda pale su pošto su analitičari upozorili na opadajuću potražnju, posebno među kineskim potrošačima.

Izvor: Biznis.rs

Industrija luksuzne robe tone? Problem je očigledan
EPA-EFE/ANDY RAIN

Podeli:

Nemački Hugo Boss bio je među najlošijim indeksima Stoxx 600, sa padom od četiri odsto, nakon što su analitičari Bank of America Securities snizili ocenu akcija na manje rezultate, prenosi portal Biznis.

"Posle vrhunca potrošnje, a nakon pandemije 2022. godine, prihodi luksuznog sektora postepeno usporavaju", napisali su analitičari BofA Securities u istraživačkoj belešci, ističući izazove u sektoru luksuza. Takođe, opisuju luksuzne potrošače kao "sve rasprodate", a kinesku domaću potražnju i potražnju za putovanjima "smanjenu". U svim evropskim luksuznim kompanijama očekuju da će prihodi pasti za jedan odsto u 2024. godini.

Hugo Boss je ukazao na "stalne makroekonomske i geopolitičke izazove", posebno u Kini i Velikoj Britaniji, kada je smanjio izglede za prodaju u julu.

Akcije britanskog Burberija  pale su za skoro tri odsto nakon što su analitičari BofA Securities smanjili ciljnu cenu na 475 penija (6,31 dolara) sa 700 penija.

Takođe, smanjili su rejting francuskih luksuznih brendova LVMH i Kering.

LVMH je pao za 0,24 odsto, dostigavši najniži nivo od jula 2022, prema podacima LSEG-a. Kering je pao 1,7 odsto, dok je Hermes pao 0,26 odsto.

Stoxx Europe Luxury 10, indeks koji prati najbolja imena u sektoru, uspeo je da ostane stabilan, ali je u padu od 3,82 odsto.

"Problem je očigledno Kina, koja je od veoma malog igrača u industriji luksuzne robe prerasla u ogromno prisustvo u poslednjih deset godina. Trenutno ne funkcioniše", rekao je Džon Koks, šef evropskog potrošačkog kapitala u Kepler Cheuvreux, za CNBC.

Izazovi na kineskom tržištu nekretnina opterećuju raspoloženje tamo, u kombinaciji sa znacima krhkosti u Evropi i neizvesnošću koju predstavljaju izbori u SAD, rekao je Koks.

"Industrija luksuzne robe mogla bi se suočiti sa produženim periodom slabosti; već smo ga skoro videli. Mislim da se većina ljudi nadala da će se stvari poboljšati u drugoj polovini godine – u ovom trenutku nema znakova da će se to uopšte dogoditi", rekao je on za CNBC.

Potražnja ambicioznih kupaca i mladih ljubitelja mode izgleda posebno ranjivo jer njihovi obrasci potrošnje mogu biti promenljivi – što predstavlja poseban izazov za brendove kao što je Burberry koji su se restrukturisali i pokušavaju da se repozicioniraju, primetio je Koks.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

1 d

Svet

Evro razočarao

Evro je pao u odnosu na dolar nakon što su danas objavljeni razočaravajući podaci o razvoju privatnog sektora u evrozoni.

16:14

23.9.2024.

22 h

Podeli: