Svet 0

24.09.2024.

10:01

Poznata kompanija otpušta radnike: "Nećemo da proizvodimo baterije – preusmeramo proizvodnju"

Proizvođač baterija Northvolt najavio je u ponedeljak da će otpustiti 1.600 radnika u svojoj matičnoj zemlji Švedskoj i preusmeriti fokus na proizvodnju baterijskih ćelija usred niske potražnje za električnim automobilima.

Izvor: Index.hr

Poznata kompanija otpušta radnike: "Nećemo da proizvodimo baterije – preusmeramo proizvodnju"
IM Imagery / Shutterstock.com

Podeli:

Menadžment je najavio da će otpustiti hiljadu radnih mesta u glavnom pogonu Northvolta u Skellefteau, 400 u Vesterosu i 200 u Stokholmu.

"Uprkos opštem zamahu elektrifikacije, moramo da obezbedimo da preduzmemo prave mere u pravo vreme kao odgovor na nepovoljne trendove na tržištu vozila i široj industrijskoj klimi", rekao je izvršni direktor Peter Karlson u izjavi, prenosi Indeks.

Grupacija stoga obustavlja planove za veliko proširenje fabrike Northvolt Ett u Skellefteau i planira da usmeri resurse u povećanje proizvodnje baterijskih ćelija. Početkom meseca napustili su pogon za katodne materijale.

Preći će na proizvodnju baterijskih ćelija

Prema Carlssonu, Northvolt se mora fokusirati na masovnu proizvodnju baterijskih ćelija u Skelleftea jer je od suštinskog značaja za snabdevanje kupaca i održavanje poslovanja održivim.

"Planovi za povećanje proizvodnje bili su malo previše agresivni, pa smo odlučili da ih preispitamo", rekao je Karlson ovog leta u intervjuu za švedski list Dagens industri.

Nekoliko nedelja kasnije, nemački proizvođač luksuznih automobila BMW otkazao je porudžbinu baterijskih ćelija u vrednosti od dve milijarde evra, a jeftina azijska konkurencija je dodatni problem za švedsku kompaniju.

"Danas smo doneli odluke koje su teške, ali neophodne da bi Northvolt imao budućnost", rekao je Karlson.

Kapaciteti Northvolt Etta bi u prvoj fazi trebalo da budu povećani na 16 gigavat-časova (GVh) godišnje, uz odlaganje projekta izgradnje koji je trebalo da ih poveća za još 30 gigavat-časova.

Kompanija trenutno proizvodi manje od jednog gigavat-časa, a prema prvobitnim planovima, fabrika je trebalo da proizvodi baterije za više od milion automobila godišnje, kapaciteta 60 gigavat-časova.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je sredinom meseca da vlada ne namerava da pritekne u pomoć posrnuloj kompaniji kupovinom udela.

"Naša je čvrsta odluka, bez ikakve sumnje, da Švedska treba da bude dobro mesto za novu tehnologiju potrebnu za zelenu tranziciju, ali to ne znači da švedska država treba da uđe i preuzme ulog", rekao je Kristerson.

Northvolt je prošlu godinu završio sa neto gubitkom od 1,17 milijardi dolara, skoro četiri puta većim nego 2022. Njegov neto prihod skočio je za 20 odsto, na 128,3 miliona dolara.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

22 h

Podeli: