Svet 0

23.09.2024.

14:17

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

Izvor: B92.net, Tanjug

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?
Shutterstock/FlashMovie

Podeli:

„Uvek smo otvoreni za konstruktivne diskusije o načinima promovisanja razvoja industrije poluprovodnika, ali ostajemo fokusirani na naše trenutne projekte globalne ekspanzije i trenutno nemamo planove za nove investicije koje bismo otkrili“, navode iz TSMC-a.

Dan ranije, VSJ je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da TSMC i Samsung Electronics razmatraju otvaranje ogromnih fabričkih kompleksa u UAE kako bi podstakli globalnu proizvodnju poluprovodnika.

Kako se navodilo, tehnološke kompanije Samsung i TSMC pregovaraju o izgradnji velikih fabrika čipova na Bliskom istoku, a vrednost potencijalnih projekata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima iznosi više od 100 milijardi dolara.

Njujorški list navodi da su predstavnici firmi Samsung i TSMC nedavno posetili Ujedinjene Arapske Emirate i diskutovali o pomenutim projektima i očekivanim poteškoćama kao što su eventualni nedostatak vode i kvalifikovanih lokalnih inženjera, prenosi portal Verdž pozivajući se na pisanje WSJ-a.

Potražnja za snažnim čipovima koji imaju kapacitete za operacije veštačke inteleigencije (AI) je sve veća, a nedavno je objavljeno da američki investicioni fond Blekrok i tehnološki gigant Majkrosoft planiraju zajednički fond od 30 milijardi dolara za razvoj veštačke inteligencije (AI).

Kako navodi Fajnenšel tajms (FT), Blekrok i Majkrosoft će na ovom projektu sarađivati i sa invensticionom kompanijom Em-Dži-Iks (MGX) koju podržava Abu Dabi. Fond Blekrok će se fokusirati na izgradnju centara podataka i finansiranje energetske infrastrukure za podršku AI, preneo je portal Tek kranč.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

5 h

Podeli: