Svet 0

24.09.2024.

21:49

Britanski javni dug dostigao 100 odsto BDP-a

Britanski javni dug dosegao je tačno sto odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u avgustu, što je nivo kakav nije viđen od 1960-ih, stavljajući pritisak na novu laburističku vladu sedmicama od pripreme svog prvog budžeta.

Izvor: SEEbiz

Britanski javni dug dostigao 100 odsto BDP-a
EPA-EFE/NEIL HALL

Podeli:

Britanski javni dug, koji iznosi 2.546 milijardi funti (nešto više od 3.000 milijardi evra), već je premašio 100 odsto BDP-a, prema preliminarnim podacima objavljenim prošle godine, ali su kasnije revidirani naniže.

Današnja brojka takođe je “preliminarna procena”, upozorio je Biro za nacionalnu statistiku u saopštenju.

Javni dug već se mesecima kreće oko 100 posto BDP-a, povećan zbog pomoći tokom epidemije kovida i energetske krize.

Budžetski deficit nastavio je svoj neočekivani niz u avgustu, dostigavši 13,7 milijardi funti (16,3 milijarde evra), više od predviđanja, navodi se u mesečnom izvještaju Biroa za nacionalnu statistiku objavljenom danas.

Kumulativno od aprila, koji je početak britanske fiskalne godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je pozajmilo 6,2 milijarde funti više nego što je predvidelo javno telo za budžetske prognoze (OBR), prenosi SEEbiz.

Porast duga predstavlja dodatni pritisak na laburističku vladu imenovanu početkom jula nakon kampanje na obećanju o “železnoj budžetskoj disciplini”.

Iako nova vlada okrivljuje 14 godina vladavine konzervativaca za “crnu rupu” u svojim javnim finansijama od 22 milijarde funti, premijer Keir Starmer već je upozorio da će njegov prvi budžet, koji treba biti objavljen 30. oktobra, biti “bolan” zbog rezova u javnom sektoru, kresanja potrošnje i povećanja poreza.

“Nakon što smo nasledili disfunkcionalnu ekonomiju, sada donosimo teške odluke da popravimo temelje”, rekao je Daren Džons, glavni sekretar Ministarstva finansija, u današnjoj izjavi.

S rastom duga suočene su i druge zemlje. U Francuskoj je javni dug naglo porastao od zdravstvene krize, popevši se na više od 110 odsto BDP-a na kraju prvog kvartala. U EU samo još Italija ima veći dug od gotovo 138 odsto BDP-a, te Grčka od 160 odsto.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

10 h

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

1 d

Podeli: