Svet 1

23.09.2024.

22:18

Nemce plaši mogućnost da Tramp pobedi: Evo zbog čega

Nemački izvoz u Sjedinjene Američke Države bi mogao da padne za 14,9 odsto ako Donald Tramp bude u novembru izabran za predsednika SAD i održi svoja predizborna obećanja.

Izvor: Tanjug

Nemce plaši mogućnost da Tramp pobedi: Evo zbog čega
EPA/NEIL HALL

Podeli:

Naime, tako stoji u danas objavljenom izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena i platforme Ekonpol Evropa (EconPol Europe). Kako se navodi, u tom slučaju bi izvoz nemačke auto-industrije u Sjedinjene Američke Države pao za 32 odsto, a izvoz nemačkih farmaceutskih proizvoda za 35 odsto.

Sjedinjene Američke Države su jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Nemačke - kako u sektoru robe, tako i u sektoru usluga. Trampova politika uvođenja carina Kini bi mogla i da smanji nemački izvoz u tu azijsku zemlju za skoro 9,6 odsto. Kineska potražnja za intermedijarnim proizvodima iz Nemačke bi značajno pala zbog američkog trgovinskog sukoba sa Pekingom.

"Ako Tramp bude ponovo izabran i započne novi trgovinski rat sa Kinom, Nemačka bi kao eksportno orijentisana država mnogo propatila", izjavila je stručnjak IFO za trgovinu Lisandra Flah.

U tom scenariju bi celokupan nemački izvoz mogao da padne za oko dva odsto, što odgovara smanjenju za približno 35 milijardi evra. Kamala Haris bi kao predsednica Sjedinjenih Američkih Država verovatno nastavila sa Bajdenovom protekcionističkom trgovinskom politikom, dok bi eventualna druga Trampova predsednička administracija suštinski izmenila svetske trgovinske odnose, dodaje se u izveštaju.

Politički planovi oba kandidata ukazuju na visoke budžetske deficite i labavu fiskalnu politiku. U bilo kom od navedenih scenarija Sjedinjene Američke Države neće biti lak trgovinski partner za Evropsku uniju, navodi se u izveštaju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

13 h

Podeli: