Svet 2

21.09.2024.

13:22

Vlada Švedske rekla "ne"

Vlada Švedske je odbila da finansijski spasi proizvođača baterija Nortvolt (Northvolt) koji se bori za opstanak.

Izvor: Klix.ba

Vlada Švedske rekla "ne"
Olaf Unger/Shutterstock

Podeli:

Premijer ove države Ulf Kristerson je početkom ove nedelje izjavio da Švedska želi da se pozicionira kao vodeća zemlja u energetskoj tranziciji, i to s novim kompanijama kao što su Nortvolt i H2 Grin Stel (H2 Green Stell), a koje su dobavljači kompanija poput Volvo i Atlas Copco.

"Nema govora o tome da švedska država uđe i postane deoničar. Lopta je trenutno u dvorištu Nortvolta", poručio je Kristerson.

Nortvolt je velika evropska nada u konkurenciji kineskog CATL-a i BYD-a, japanskog Panasonika i američke Tesle. Kako je objavio poslovni list Financial Times, ovoj kompaniji je očajnički potreban svež kapital, fokusirajući se na svoju gigantsku fabriku u gradu Skeleftea.

Uprava je primorana da ukine radna mesta, zatvori deo fabrike u Skelefteau i da razmotri kašnjenja u izgradnji još tri fabrike u Švedskoj, Nemačkoj i Kanadi. Borba za svež kapital se događa usled zabrinutosti za prodaju električnih vozila.

BMV je ranije ove godine otkazao ugovor s Nortvoltom, čiji su najveći deoničari Folksvagen i Volvo, a reč je o ugovoru vrednom dve milijarde evra. Ugovor je otkazan zbog kašnjenja u isporukama.

Nortvoltova uprava tvrdi da je kompanija imala relativno malu podršku Vlade Švedske i da je imala velikodušnu podršku Nemačke i Kanade, što se prvenstveno ogledalo u garancijama za kredite. Prema rečima jednog od članova uprave, nije da zavise od ogromnih subvencija iz Švedske.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 190 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 176 dinara.

10:22

20.9.2024.

1 d

Podeli: