Svet 0

21.09.2024.

11:34

Poslednja odluka Kine iznenadila i stručnjake: "Neće pomoći..."

Narodna banka Kine (PBoC) saopštila je danas da je odlučila da zadrži kamatnu stopu na jednogodišnje zajmove (LPR) na 3,35 odsto, kao i kamatnu stopu na petogodišnje zajmove, koja je povezana sa većinom hipoteka, na 3,85 odsto.

Izvor: Tanjug

Poslednja odluka Kine iznenadila i stručnjake: "Neće pomoći..."
Shutterstock/GulyaevStudio

Podeli:

Obe kamatne stope su i dalje na najnižem nivou u istoriji.

Odluka je iznenadila analitičare Rojtersa koji su očekivali da će Kina slediti primer američke centralne banke FED i dodatno sniziti kamatne stope.

Neki eksperti smatraju da ni snižavanje kamata ne bi mnogo pomoglo Kini da se izbori sa aktuelnim poteškoćama u privredi.

Kina može da smanji kamate na nulu i to neće nužno ubrzati poboljšanje situacije na njenom stambenom tržištu, izjavio je glavni investicioni direktor investicione grupe Blikli (Bleakley) Piter Bukvar, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Glavni investicioni direktor kompanije Krejn šers (CraneShares) Brendan Ahern smatra da kineska vlada treba da omogući veću fiskalnu podršku da bi se povećalo poverenje potrošača i podigle cene nekretnina.

"Kineski problem nije ponuda, već potražnja", dodao je Ahern.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 190 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 176 dinara.

10:22

20.9.2024.

1 d

Podeli: