Svet 0

20.09.2024.

21:09

Kinezi našli "foru": Kraj braka debelo naplaćuju

Kao fotograf za venčanje, Tan Mengmengova egzistencija u velikoj meri zavisi od ljudi koji se venčavaju, beležeći radost i sreću.

Izvor: B92.net

Kinezi našli "foru": Kraj braka debelo naplaćuju
Shutterstock/Tsakno Fedor

Podeli:

Ali stopa brakova u Kini stalno opada i 28-godišnjakinja, koja vodi fotografski studio u centralnoj provinciji Henan, osetila je potrebu da proširi svoj tok prihoda kako bi iskoristila rastući trend: razvod.

Osim što ljubavnici razmenjuju zavete, ona sada fotografiše parove koji žele da obeleže, a u mnogim slučajevima i proslave, kraj svog braka.

Zvanični podaci pokazuju da stope brakova u Kini padaju, godišnje opadaju sa oko 13 miliona u 2013. na ispod 7 miliona u 2022, što je najniže od početka evidencije 1985. godine, prema podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku.

Zemlja je prošle godine zabeležila blagi rast, na 8 miliona, ali vlasti su i dalje zabrinute zbog tog trenda, navodi CNN.

U međuvremenu, broj razvoda je porastao, dostigavši rekordnih 4,7 miliona u 2019. godini, više od četiri puta više nego pre dve decenije.

Vlada je pokušala da preokrene rast, nametnuvši novi zakon 2021. koji zahteva da parovi prođu kroz 30-dnevni period "hlađenja" pre nego što se razdvoje. To je dovelo do privremenog pada, ali je broj razvoda od tada ponovo skočio, za 25 odsto više u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su podaci.

Fabrika za razvod

U fabrici udaljenoj 60 milja od kineske prestonice Pekinga, Liu Wei i njegov tim vode posao koji pomaže razvedenim parovima da unište dokaze o svom braku.

Lica na starim fotografijama venčanja su ofarbana sprejom, kako bi se osiguralo poštovanje privatnosti, pre nego što se bace u drobilicu zajedno sa drugim uspomena.

Za one koji očajnički traže zatvaranje i da nastave dalje, ceo proces se snima.

Liu je rekao da se ponekad oseća kao doktor, jer mora da prolazi kroz razdvajanje bez previše emotivnosti.

Njegove usluge, koje koštaju između 8 i 28 dolara, bile su u tolikoj potražnji da "posao napreduje", rekao je. Otkako je njegova fabrika otvorena 2021. godine, već je uništio fotografije sa venčanja za oko 2.500 parova.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: